Милић: Дечак Молотовљевим коктелима хтео да спречи полицију да уђе у школу

Г.С.
Милић: Дечак Молотовљевим коктелима хтео да спречи полицију да уђе у школу

БЕОГРАД - Начелник београдске полиције Веселин Милић каже за РТС да је дјечак који је извршио злочин у Основној школи "Владислав Рибникар" у првој изјави, када је позвао полицију, рекао да је "психопата који треба да се смири". Професор криминалне психологије Даг Коларевић истиче да сада може сада само да се нагађа који је био мотив.

"У литератури се спомињу разни мотиви, утицај интернета, насилних садржаја путим видео игрица, фрустрираност, емоционална незрелост, немогућност личности да се носе са проблемима, мада многа деца пролазе кроз такве проблеме, па не прибегну овако чудовишном кривичном делу", казао је Коларевић.

Милић истиче да се ово никада није десило и да се нада да се никада неће поновити.

"Мотив нисмо могли да сазнамо, јер К. К. који је рођен 2009. годние ради о дету, чак не и о млађем малолетнику. Нисмо могли да имамо спознају шта је то што овако гнусно може било које дете да уради", напомиње Милић.

Сазнали су, наводи, у даљем разговору, да је сам изјавио у присуству Центра за социјални рад и адвоката он био игнорисан од друштва и да је био негдје изопштен из комуникације, интеракције, свега онога што би могло неко дијете да има и то га је навело кроз неке мисли и радње да учини то.

"Имао је и четири Молотовљева коктела и два пиштоља. По његовој изјави сам је то учинио и није имао намеру нити жељу са тим Молотовљевим коктелима да било које дете запали, него како је рекао, да направи један одбрамбени зид на улазу у школу како полиција не би могла да дође, да пружи помоћ, јер би имали одређену препреку и барикаду када би могао да извади оквир пиштоља и исти спусти на под", истиче Милић.

Милић наводи да је рекао на самом извршењу кривичног дјела да је чекао овај дан, да му је ту најповољније, јер су ту преко пута дјеца која иду у школу и гдје може све да заврши у једном дану.

Милић каже да не би могао да каже да ли је дјечак био свијестан да неће моћи да одговара.

"Овај злочин носи толико планова, скица, начин његовог мишљења како је превазишао игрице, када је то планирао, како је рекао у првој изјави на самом игралишту пре месец дана или после тога око три недеље, да изврши убиство свих који га иритирају и игноришу, он је врло плански то замишљао како и шта. Сам овај списак је питање за све нас, шта би било да је стигао ово све", упитао је Милић.

Милић наводи да малољетници, гдје је насиље врло присутно у посљедњих шест мјесеци, размишљају који је то нож који имају, које су повреде нанијели, да ли је сечиво преко осам центиметара, да ли имају право да носе.

"Многа деца то злоупотребљавају и апеловали смо да се казнене санкције повећају. Ко ће да врати тих девет породица и ту децу, то су уништене породице и ко дозвољава да било ко не одговара", каже Милић.

Милић додаје да је дјечак у 29. новембру, у ПУ за Град Београд и да је отишао у једну здравству установу за психијатријско и ментално лијечење малољлетних лица гдје је и смјештен у присуству Центра за социјални рад и они ће, као и љекар, имати даљу надлежност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана