Милетић и Станковић: Плашимо се да ће доћи до озбиљне ескалације ситуације на КиМ

Танјуг
Милетић и Станковић: Плашимо се да ће доћи до озбиљне ескалације ситуације на КиМ

БЕОГРАД - Директор Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић оцијенио је да све што се дешава на Косову и Метохији „представља терор какав нигде у Европи није забележен, како би се за Србе створио амбијент у коме је њихов опстанак немогућ“, а аналитичар Дејан Вук Станковић сматра да је „требало да Запад и ЕУ на прва хапшења Срба донесу такве мере да свако следеће не буде могуће2.

Милетић и Станковић су за Танјуг изразили забирнутост зног дешавања на КиМ и увјерење да би могло доћи до озбиљне ескалације ситуације.

-Не видим да је могуће избећи оружане сукобе - рекао је Милетић док је Станковић, на питање какав је његов став, рекао да се прибојава онога шта мисли.

-Прибојавам се да ћемо у епизодама имати „Олују“ из 1995, само што ће актери бити косовски полицајци и паравојници који се зову РОСУ, Кфор који ће штити сам себе и наше безбедносне снаге које ће, бесне, љуте и спремне, морати да се уздрже да не би ушле у сукоб са НАТО - рекао је Станковић.

Додао је да се тога  плаши, напомињући да је био савременик тога истакао да „албански полицајци и војници то раде секвенцијално, перфидније него Хрвати који су у 'Олуји' за пет дана протерали Србе“.

-Нема систематског напада на више људи, нема чак ни жртава, али има порука - вама није место на Косову - рекао је Станковић, који је оценио да политика која треба да отклони могућност да уђете у оружан сукоб не даје резултате, јер се Курти држи максималистичких циљева и покушава да обесмисли преговоре.

Милетић је оцијенио да „од самопроглашења независности тзв. Косова, уместо да идемо ка деескалацији и суживоту, идемо ка озбиљнијем конфликту“.

-Од тада није била тежа ситуација на Косову и Метохији - рекао је Милетић и изразио жаљење што се свакодневно потврђује да се жеља Србије за очувањем стабилности и мира злоупотребљава, као и због тога што је „цели регион изложен двостурким стандардима Запада“.

На питање да ли је међународна заједница немоћна или постоји одуство воље да Куртија доведу у ред, Милетић каже да нема дилеме ''да је то њихово синхронизовано деловање''.

-Могли би да га доведу у ред да желе -рекао је Милетић и нагласио да је додатно фрустрирајуће то што се изједначавају ствари које се не могу изједначити, и фигуративно навео пријмер бацања петарди и пуцања у српску дјецу.

Према његовим ријечима, иде се на притисак на српски народ и то дотле да би дошли до тога да би искра могла да направи сукоб, који би, како је рекао, ''значио паљење Европе''.

Конфликтима и притисицима на српски народ, правда се присуство међународне заједнице на КиМ, рекао је Милетић и додао да је потребно правдати и то да је Балкан интерес САД.  

- Какви су то приоритети - упитао је Милетић и додао ''да не види прагматичност америчке политике''.

-Не желимо да контрирамо, желимо добре односе са САД што је зачкољица, јер би им више одговарао противник или слуга - навео је Милетић и додао да би одавно запалили регион да Србија не штити стабилност и мир.

-"Постоји страх посебно у Немачкој да би ескалација сукоба значила детонирање ЕУ - рекао је Милетић и оцијенио да Курти своју политику неће мијењати, јер не трпи санкције и уз све помјера границу ескалације.

Станковић наводи да постоји доста покушаја да се нешто уради како би ситуација ишла ка деескалацији, али са стране Србије.

Предсједник Србије Александар Вучић и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, како каже Станковић, на недељном нивоу размјењују мишљења са представницима САД и ЕУ, Габријелом Ескобаром и Мирославом Лајчаком, и потенцирају на миру и стаблиности као предуслов за свако политчко рјешење као и на томе да се преузете обавезе поштују.

-Са друге стране буџет толеранције Запада за Куртија је превелик, без озбира на све вербалне осуде, онога што његова специјана полиција по његовом налогу ради - рекао је аналитичар и подсјетио на ријечи високог представника ЕУ за спољну и безбједносну политику Јозепа Борела да не треба хапсити никога без правног утемељења, да је то исконски облик насиља.

-Упркос свему томе не постоји нешто што би Куртија санкционисало, и осујетило будуће акције - рекао је Станковић.

Према његовим ријечима, из дана у дан види се систематичан притисак Приштине на Србе, прихваћен је сваки алиби Куртија.

-Кроз репресију ускраћују права људи које хапсе и тиме шаљу поруку Србима да су егзистенцијално угрожени, да је за њих опција или да се покоре законима Косова или пут под ноге - да понове сценарио сународника из Крајине из 1995. године – нагласио је.

Станковић оцјењује да је то свима јасно и наглашава да бисмо „да постоји минумум непристрасности међународне заједнице били ближи томе да дођемо до решења, да се разговара, преговара, усклађују интереси, да се пацификују односи између Срба и Албанаца“.

 Станковић је говорио и о томе да Американци желе да се врате на Балкан из два разлога - да га потчине контроли и да га у потпуности дистанцирају од Кине и Русије.

Нагласио је и да Србија на свом путу мора да разликује европске вриједности и европске интересе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана