Милашиновић: Напад у Истанбулу није био класичан терористички напад

Танјуг
Милашиновић: Напад у Истанбулу није био класичан терористички напад

БЕОГРАД- Један од оснивача Евроазијског безбJедносног форума и бивши декан Факултета безбедности Радомир Милашиновић изјавио је данас да на основу досадашњих сазнања, не би могло да се закључи да је јучерашњи напад у Истанбулу у католичкој цркви био класични терористички напад из разлога што је била једна жртва.

Он је за тањуг појаснио да је уобичајено да када се изводе терористички напади, жртве буду што бројније.

"По начину извођења, чини ми се да је то био обрачун међу групама. Још увек није дошло до саопштења од стране званичних органа Турске, све што бисмо рекли би било нагађање, изузев оног што је логична претпоставка да се ради о групи са једне стране која је имала за циљ ликвидацију, из за сада непознатих разлога, једне евентуално две особе", рекао је Милашиновић.

Према његовим ријечима, тероризам не познаје такве видове изузев кад се ради о вођама супарничке стране или стране чије би убиство појединца изазвало велики одјек у домаћој или свјетској јавности. Према његовим ријечима, основни предуслов за успешну борбу против тероризма је сарадња свих земаља у свијету које не подржавају терористичке организације, кроз сарадњу професионалних антитерористичких структура, али и билатералну сарадњу.

"Руска обавештајна служба је предупредила извођење атентата на Ердогана, када је настао један прелом између односа Турске и Русије", навео је он. Милашиновић каже да ни једна земља у свијету није апсолутно безбједна, чак и најјаче земље попут САД.

"Људска психа је тренирана да буде у небезбедном стању мисли, а нису безбедни из простог разлога што само један случај доводи до стања небезбедности. Да не говорим о земљама које су ровите, које обејктивно нису безбедне, а нису безбедне због чињенице што постоје унутрашњи и спољни чиниоци угрожавања безбедности", објаснио је професор

Како је навео, са наступањем концепције опште народне одбране и друштвене самозаштите, сваки члан је инкорпорирао у систем безбједности, што се показало лошим поготово у вишенационалним друштвима јер је наоружани народ кренуо једни на друге и дошло је до Грађанског рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана