Микетић правоснажно осуђен на 12 година затвора због убиства кик-боксера 1997.

Танјуг
Микетић правоснажно осуђен на 12 година затвора због убиства кик-боксера 1997.

БЕОГРАД - Апелациони суду у Београду правоснажно је осудио Предрага Микетића (43) на казну затвора од 12 година јер је 1997. године убио Владана Цветковића (1977), кик-боксера и репрезентативца Југославије, а потом се дао у бјекство.

Другостепени суд је одбио као неосноване све жалбе и потврдио првостепену пресуду, објављено је на сајту тог суда.

Потврђен је и део првостепене пресуде којом је другоокривљени Горан Павловић ослобођен од оптужбе за кривично дјело ''помоћ учиниоцу послије извршења кривичног дјела''.

Апелациони суд сматра да првостепени суд правилно није прихватио правну квалификацију тужилаштва да је Микетић извршио кривично дело ''тешко убиство'', односно да није утврђено да је убиство починио на подмукао начин из безобзирне освете. 

Како је наведено у образложењу пресуде, из исказа свједока који је добро познавао и убијеног и окривљеног, произилази да између њих двојице није било сукоба и конфликта, већ напротив да су неколико година прије били цимери у соби на првентству Југославије у боксу.

Првостепени суд је по оцијени Апелационог суда правилно закључио да није доказано да је Павловић извршио кривицно дјело за које је био оптужен, односно  оцијеном свих изведених доказа није поуздано, јасно, недвосмислено и са сигурношћу утврђено да је он знао да ће се десити убиство, нити је имао свест да ствара услове за извршење тог кривичног дјела, а затим ни да помаже извршиоцу кривичног дјела. 

Такође, у радњама Павловића су се евентуално могли стећи елементи кривичног дела ''помоћ учиниоцу након извршеног кривичног дела'', али имајући у виду протек од извршења кривичног дела, односно да је наступила апсолутна застарелост кривичног поступка, првостепени суд је, како је оценио Апелациони суд, поравилно донео ослобађајућу пресуду.

Микетић је након 23 године скривања, у августу 2020. године ухапшен у Бару по потерници Србије, након чега је изручен Србији.

Оптужен је за кривично дело ''тешко убиство'', због сумње да је заједно за Гораном Павловићем 3. новембра 1997. године испред службеног улаза у стадион ФК Црвена звезда, у Улици Љутице Богдана у Београду убио Цветковића, који тада имао 20 година.

Према тадашњем писању медија, Павловић ухапшен након убиства, док је Микетић био недоступан правди све ове године.

На Цветковића су, како се сумња, испалили шест метака, пошто је полиција, према писању медија, установила да су на жртву пуцале двије особе из пиштоља различитог калибра. 
     
Тројица младића, наводно су се расправљала испред улаза у стадион ФК Црвена звезда, а потом је дошло до пуцњаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана