Михајловићева: Испорука гаса преко Бугарске без застоја

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД- Министар рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да је испорука гаса који Србија добија преко Бугарске уобичајена и у складу са уговором са "Гаспромом" и потребама домаћег тржишта, али да у случају да Бугарска престане да купује руски гас, Србија има спремне планове.

. Одговарајући на питање да ли ће најава Владе Бугарске о престанку куповине руског гаса угрозити транзит и снабдијевање Србије, Михајловићева је у Скупштини Београда истакла да је за сада испорука гаса уобичајена и да Србија добија дневно од "Гаспрома" шест милиона метара кубних гаса, саопштено је из ресорног министарства.

"Када је реч о најавама санкција према Русији које смо могли да чујемо од премијера Бугарске и појединих министара – оне су различите. У сваком случају, једно је прекид снабдевања за Бугарску, што ће свакако погодити ту земљу, а друго је питање транзита", рекла је Михајловићева.

Она је истакла да то не мора да значи да транзит треба да буде обустављен и то није питање само Србије, већ и Мађарске, која је крајем прошле године потписала петнаестогодишњи уговор са "Гаспромом".

Михајловићева је истакла да у случају да дође до такве ситуације, Србија има спреман план, да "постоје разни сценарији и кризни планови" и да је Србија спремна на све. "У случају најцрњег сценарија, да не постоји могућност снабдевања гасом из тог правца, имамо могућност да гас добијамо преко Мађарске, да користимо своје складиште и док не буде готов гасовод Ниш-Димитровград, чиме добијамо могућност да гас добијамо из других извора, нађемо привремену супституцију за гас", објаснила је Михајловићева.

Она је навела да Србија одржава комуникацију и са Бугарском и са Русијом и примјетила да је у наредним годинама све могуће, посебно што је и приједлог Међународне агенције за енергетику земљама ЕУ да не склапају нове уговоре са "Гаспромом" када постојећи истекну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана