Михајловић: Треба да будемо транзитна земља за проток гаса

Танјуг
Михајловић: Треба да будемо транзитна земља за проток гаса

ПИРОТ - Потпредсједница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић каже да је интерконекција Србије-Бугарска тренутно један од најважнијих пројеката у енергетици јер Србија жели да буде безбједнија држава.

Каже и да Србија има веома важан стратешки положај, те да то морамо данас да видимо као предност и да будемо транзитна земља кад је ријеч о протоку гаса, као што смо то у саобраћају.

"Али не само да будемо транзитна земља, већ да ми будемо безбеднији, да имамо довољне количине енергије, гаса, да ни једног јединог тренутка не будемо у позицији у којима смо често били, а то је да зависимо од једног правца дотока гаса или од само једног добављача, без обзира ко тај добављач био", казала је министарка која је данас обишла радове на изградњи главне мерно-регулационе станице гасне интерконекција Србија-Бугарска, а то је деоница Ниш-Димитровград.

Подсјетила је да је у претходном периоду Србија изградила Балкански ток, да има два правца дотока гаса, али и даље једног добављача, те да је због тога изузетно важна интерконекција Србија-Бугарска јер омогућује да Србија буде енергетски безбједнија.

"Показало се да је ово могло да се уради и много пре, али без обзира на то, важно је да ћемо ми од наредне године имати могућност да кроз наш гасовод који је капацитета 1,8 милијарди метара кубних, имамо гас и од другог добављача. Тренутно Србија преговара, између осталог, и са Азербејџаном. Пројекат радимо заједно са ЕУ, Министарством финансија, Министарство европских интеграција, радимо га стратешки, као један од најважнијих пројеката у земљи", казала је Михајловић.

Градоначелник Пирота Владан Васић изразио је задовољство због почетка изградње главне мерне регулационе станице за међународни гасовод, наводећи да је гасовод за Пирот од изузетног значаја јер ће омогућити проширење фабрике Мишселин, која и даље користи угаљ.

Начелница Пиротског управног округа Драгана Тончић казала је да ће захваљујући гасоводу свим грађанима гас бити доступан, а прије свега привреди, те да истовремено његова употреба значи очување и заштиту животне средине.

Шеф мисије ЕУ у Србији Емануле Жофре подсјетио је да пројекат финансира ЕУ са 50 милиона евра неповратних средстава и 25 милиона евра из зајмова.

"Овај пројекат доводи гас у Пирот, али и подстиче диверзификацију извора енергије у Србији. До краја следеће године помоћи ћемо Србији да диверзификује изворе енергије и да доведемо гас до домаћинстава и привреде, што ће учинити економију Србије јачом и отпорнијом", казао је Жиофре.

Рекао је и да је "након напада Русије на Украјину дошло до промена на пољу енергената", да се Русија показала као непоуздан снабдијевач.

"То је реалност и ми морамо да предузмемо мере и да диверзификујемо изворе енергије. ЕУ стоји уз Србију и уз Западни Балкан у напорида да се избори са овом ситуацијом. Поред овог интерконектора између Србије и Бугарске, подржаћемо изградњу интерконектора и између Северне Македоније и Србије", казао је Жиофре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана