Михајловић: Повријеђени рудари у стабилном стању

ГС
Михајловић: Повријеђени рудари у стабилном стању

БЕОГРАД- Министар рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић рекла је да су сви од 17 повријеђених рудара из рудника "Соко" у стабилном стању.

Посјетивши повријеђене рударе након несреће, у којој је јутрос смртно страдало осам њихових колега, Михајловићева је поручила да су у Министарству срећни што су повријеђени радници ван животне опасности, саопштило је Министарство рударства и енергетике Србије.

Она је истакла да су сви повријеђени рудари веома млади и да један од њих има 21 годину.

"Рекли су нам да желе да изађу што пре и да се врате уобичајеном животу. Обећала сам да ћу доћи кад изађу из болнице да разговарамо о свему", истакла је Михајловићева.

 Михајловићева је изјавила да се у руднику „Соко“  није десила експлозија , већ да су се погинули рудари угушили због високе концентрације метана.

- Велика је туга, погинуло је осам рудара рудника „Соко“, јутрос у 4.10 су се угушили. Није било експлозије, пораст метана је био узрок, рудари су се угушили. Тела су на путу за Ниш, да се изврши обдукција, истражни органи раде свој посао, верујем да ће убрзо имати написмено узроке ових дешавања - нагласила је Михајловић саопштавајући прве резултате истраге.

Како је рекла, рудник је метански, а опскрбљен је свом потребном опремом и мониторингом.

- Имамо снимљен сваки секунд. Није било експлозије, угушили су се од високе концентрације метана - рекла је.

Министарка је поручила да ће држава помоћи свим породицама.

- Састаћемо се као влада, као што ће и рудари читаве 'Ресавице' помоћи. Иза осам рудара остало је 12 деце, једна беба која се родила почетком ове године. Наше је да учинимо све да не буду заборављени - казала је Михајловић, преносе српски медији.

Један повријеђени рудар испричао је за „Блиц“ да највише метана у руднику има баш на прољеће.

– Туга, брате. Раније, 1998. године је погинуло 29 рудара, сад осам. Метана највише има у прољеће, тад се накупи у јами. Ја радим то 20 година, не плашим се, сачувао ме Бог. Силазим у јаму и не размишљам – каже рудар.

У несрећи су страдале његове колеге Дарко Златковић (43), Ненад Тривунац (37), Радован Грујић (47), Петар Петровић (31), Бранко Чокорило (56), Бранислав Златановић (55), Братислав Живковић (59) и Бојан Стајић (34). Шесторица страдалих рудара су из Алексинца, један из Врања и један из Соко Бање.

Већина повређених рудара пребачена је у болницу у Алексинцу, а двоје њих у УКЦ Ниш.

Акција извлачења заробљених рудара трајала је неколико сати.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана