Михајловић: Потребна нам је евиденција насилника у породици

Танјуг
Михајловић: Потребна нам је евиденција насилника у породици

БЕОГРАД- Потпредсједница Владе Србије и предсједница Координационог тијела за родну равноправност Зорана Михајловић, оцијенила је данас да је неопходно да се ради на успостављењу централне евиденције о насиљу у породици, која ће садржати све податке о учиниоцу који врши насиље над женама.

Михајиловић је истакла да би се формирањем евиденције о учиниоцима насиља у породици олакшало праћење понашања насилника, што би, како је навела, помогло у процјени ризика од свих облика родно заснованог насиља и створило услове за превентивно дјеловање, и додала да ће то бити главни циљ нове Стратегије.

 „Важно је да радимо на превенцији, да охрабримо жене да пријаве насилнике, али и да едукујемо ширу заједницу шта је све насиље, морамо и да знамо да сви имамо одговорност да пријавимо насилнике а жртве подржимо", рекла је Михајловић на сједници Савјета за сузбијање насиља у породици, наведено је у саопштењу из кабинета потпредсједнице Владе Србије.

Она је подсјетила да је кроз рад Националне коалиције за окончање дјечијих бракова предложила измјену Породичног закона, да се укине могућност склапања малољетничких бракова, као и иницијативу за измјену Закона о спрјечавању насиља у породици јер, како каже, малољетнички бракови треба да буду препознати као насиље.

Председавајућа Савјета за сузбијање насиља у породици, министарка правде Маја Поповић истакла је да су од 1. јуна 2017, када је почела примјена Закона о спрјечавању насиља, групе за координацију и сарадњу размотриле 192.220 пријављених случајева насиља у породици.

Она је навела да су замјеници јавног тужиоца, у истом периоду, поднијели 72.344 предлога за продужење хитне мјере, а судови у Србији су у 70.732 случаја продужили те мјере за 30 дана.

Сједници Савјета за сузбијање насиља у породици, између осталог, присуствовали су министар унутрашњих послова Александар Вулин и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана