Михајловић: Oбезбијеђене довољне количине енергената

Срна
Михајловић: Oбезбијеђене довољне количине енергената

БЕОГРАД - Србија је обезбиједила довољне количине свих енергената, изјавила је ресорни министар Зорана Михајловић, уз оцјену да се на тржишту дешавају озбиљни поремећаји.

Михајловићева је рекла да још није донесена одлука када је ријеч о руском учешћу у власништву НИС-а, али да ће по сваку цијену бити очувана енергетска безбједност државе.

“То значи да ћемо разговарати о свему. Оно што је наш задатак и на чему свакодневно радимо, јесте да обезбедимо довољне количине нафте, нафтних деривата, гаса, електричне и топлотне енергије. Изузети смо из петог пакета санкција, али не знамо шта може бити у шестом пакету. Морамо да будемо спремни да, ако се прекине снабдевање Јадранским нафтоводом, имамо план за сваку ситуацију. Снабдевање гасом се одвија без проблема преко Бугарске Балканским током”, навела је она.

Михајловићева је за ТВ “Прва” рекла да енергетика нигђе у свијету не постоји без политике и да све државе користе енергетику да остваре политички утицај.

“Мислим да свакако треба да балансирамо, ми смо за сада 100 одсто зависни од руског гаса, али треба да тражимо алтернативу и да имамо још боље односе и са САД и ЕУ”, навела је Михајловићева.

Јефтине енергије, каже, више нема и нико не може да пројектује какве ће бити цијене.

“Зато је важно да радимо на диверзификацији. Следеће године се завршава интерконекција Ниш-Димитровград и тиме добијамо могућност да преговарамо и да од септембра следеће године добијамо ЛНГ из Грчке, да се повежемо са гасом из Азербејџана. Од укупне потрошње гаса, 70 одсто иде за привреду, коју морамо да обезбедимо”, рекла је Михајловићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана