Михајловић: Нови инвестициони циклус вриједан 17 милијарди евра

Срна
Михајловић: Нови инвестициони циклус вриједан 17 милијарди евра

БЕОГРАД - Нови инвестициони циклус у рударству и енергетици у Србији вриједан је 17 милијарди евра, изјавила је ресорни министар Зорана Михајловић.

"Инфраструктура је основа за све инвестиције, и ако је немамо, било да је реч о саобраћајној или енергетској, онда нећемо имати ни инвестиције. Инфраструктура је неопходна да бисмо били лидери у енергетици", рекла је Михајловићева новинарима у Бору, гдје је посјетила будући рудник бакра и злата "Чукару Пеки" и радове на реконструкцији топионице.

Она је истакла да је смањење потрошње енергије један од националних циљева, а да приоритет у процесу енергетске транзиције јесте изградња капацитета који користе обновљиве изворе за производњу енергије, а затим и смањење потрошње енергије.

"Због тога ћемо у наредним годинама наставити да субвенционишемо замену столарије и за то ће бити потребно око 150 милиона евра годишње. Што се тиче рударства, ту ће бити уложено око пет милијарди евра", навела је Михајловићева.

Михајловићева је истакла да ће "Чукару Пеки" бити први "зелени рудник" у Србији, појашњавајући да то значи да ће користити најновије технологије у рударству и бити, у највећој мјери, дигитализован.

"То значи да се Србија подиже у европским и светским размерама, јер ћемо бити други произвођач бакра у Европи. Када буде отворен, надам се почетком октобра, то ће бити рудник који поставља стандарде за све остале у нашој земљи. Зелено, одрживо рударство основа је развоја привреде и будућност наше земље", напоменула је Михајловићева.

Замјеник предсједника инвеститора у овај рудник - кинеске компаније "Зиђин" Ке Чаојенг истакао је да је ова компанија у самом врху по производњи бакра у свијету, али и по заштити животне средине.

"Улажемо максималан труд да подигнемо ниво заштите животне средине. Трудићемо се да уз помоћ Владе и локалне заједнице допринесемо повећању запослености и бољим условима за живот", рекао је Ке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана