Метеж у Скупштини Србије: Опозиција тражи да Мартиновић напусти салу

ГС
Foto: Принтскрин

Наставак сједнице Скупштине Србије почео је данас кошкањем и скандирањем, док дио посланика одбија да сједне на своја мјеста упркос опоменама предсједника парламента Владимира Орлића.

Посланици Скупштине Србије и данас расправљају о приједлогу групе опозиционих посланика за гласање о неповјерењу министру унутрашњих послова Братиславу Гашићу.

На почетку сједнице посланици опозиције тражили су да министар Александар Мартиновић напусти сједницу јер је, како кажу, "пребројавао децу посланика."

Опозициони посланици су устали из клупа и тражили да Мартиновић напусти салу, а затим су и пришли клупама у којима сједи посланичка група СПС-а.

У току је расправа између посланика владајуће коалиције, Јединствене Србије, и опозиције. Предсједник Скупштине Владимир Орлић тражи да се сви врате на своја мјеста преноси РТС.

Посланица Татјана Манојловић је рекла да неће дозволити наставак сједнице док "човек који је посланицима пребрајао децу" не напусти салу.

Подсјетимо, Мартиновић је јуче током сједнице рекао да они који немају дјецу критикују власт поводом поступања у вези с два масовна убиства у којима је страдао велики број дјеце.

"Хоћете да набрајам ко од вас нити је у браку, нити има децу, него уместо деце храни куче, храни маче, златну рибицу итд. Како вас бре није срамота", рекао је Мартиновић.

Расправа о изгласавању неповјерења Братиславу Гашићу почела је 15. јуна, а ванредна седница на којој је ово једна од три тачке дневног реда почела је 30. маја.

Посланици су до сада завршили расправу о извјештају РЕМ-а, као и о Приједлогу за формирање анкетног одбора који треба да утврди чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Србији.

Братислав Гашић је јуче у Скупштини Србије рекао да резултати у посљедњих 10 година треба да суде о његовом раду.

На дневни ред актуелне седнице је по хитном поступку уврштена и тачка која се односи на разрјешење министра привреде Радета Басте.

Предсједница Владе Србије Ана Брнабић оцијенила је прошле недјеље у парламенту да је расправа која траје више од мјесец дана изгубила сваки смисао и додала да је она у Скупштини провела више од 11 дана јер је жељела да покаже колико поштује тему сједнице на којој се расправља о безбједносној ситуацији у земљи.

Она је навела да су опозиционари захтијевали ту сједницу, а очигледно, како је оцијенила, нису очекивали да ће тај њихов захтјев бити прихваћен будући да "нису ни гласали за дневни ред, а кворум за заседање обезбеђивали су посланици Српске напредне странке".

Брнабићева је у расправи рекла да неће предложити смјену министра Гашића, јер је радио озбиљно и посвећено, те да нема одговорности за трагедије које су се догодиле, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана