Меркел: На састанку са Вучићем било ријечи и о БиХ

Срна
Меркел: На састанку са Вучићем било ријечи и о БиХ

БЕОГРАД - Њемачки канцелар Ангела Меркел рекла је вечерас у Београду да је са предсједником Србије Александром Вучићем разговарала о БиХ не прецизиравши конкретно о чему, те истакла да је геостратешки интерес ЕУ да се све земље региона буду примљене у чланство ЕУ.

Меркелова је навела да са Вучићем постоји однос пун повјерења и да су на том путу постигли низ резултата без обзира на то што предстоји дуг пут пред државама региона док не постану чланице ЕУ.

“Наше државе билатерало су чврсто повезане”, рекла је Меркелова на конференцији за новинаре у Београду након састанка са Вучићем.

Она је додала да разговарано о Косову и Метохији БиХ и низу других тема о којима је, каже, потребно разговарати.

“Вјерујем да искреност у нашим разговорима и способност да се друга страна слуша и да се на основу тога кораци спроведу, то одликује наше односе”, рекла је Меркелова.

Она је истакла да су Србија и Њемачка међусобно блиско повезане.

“Видјела сам збирку докумената и видјела сам да смо имали њемачко-српске односе давно у различитим областима, економији, култури, тако је и данас”, рекла је Меркелова.

Она је указала да је ове године навршено 80 година од напада Вермахта на Југославију, додајући да ће Њемачка издвојити 500.000 евра за обнову Народне библиотеке која је тада бомбардована.

Меркелова је навела да је разговарано о климатским промјенама, унутрашњој политици, реформама, отварању нових поглавља у процесу приступања ЕУ.

“У области правног система важно је да се постигне напредак, пресједник је изнео планове и обећања”, навела је Меркелова, додајући да је Вучића упознала као особу која не даје лажна обећања, већ испуни оно што је рекао.

Напоменула је да сутра иде у Албанију, гдје ће се састати са премијерима земаља региона.

“Важну улогу у вези са приближавањем ЕУ има Берлински процес и задовљство ми је да видимо резултате корак по корак. Охрабрујем да се иде даље ка правној држави, плуралном друштву”, навела је Меркелова.

Одговарајући на питања новинара у вези са проширењем ЕУ и Берлинским процесом, Меркелова је рекла да у ЕУ постоји извјесна забринутост што се тиче њене функоциналности, због чега је француски предсједник покренуо реформе, увођењем нове методологије кластера.

“Мора се имати на уму да је велики геостратешки интерес да се ове земље све приме у ЕУ, видимо понекад и назадовање, имамо и утицај других дијелова свијета. Морамо и са наше стране имати на уму колико је важан тај геостратешки интерс приближавања региона ЕУ”, напоменула је Меркелова.

Одговарајући на питање о Косову и Метохији, Меркелова је рекла да ће се нека питања ријешити на крају једног процеса.

“Нису све државе чланице ЕУ признале Косово, говорићу из европске перспективе, питање се мора ријешити да би садашње државе чланице ЕУ одговориле питању процеса приступања. Нема смисла разговарати о крају неког процеса прије него што се рјешавају други процеси. Ја сам за мапу пута гдје се рјешавају питања”, напоменула је Меркелова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана