Мегатренду одузета дозвола за рад

Танјуг
Мегатренду одузета дозвола за рад

БЕОГРАД - Министарство просвете Србије саопштило је данас да је донијело рјешење о одузимању дозволе за рад високошколској установи Универзитет Мегатренд, на основу дописа Националног тијела за акредитацију и обезбјеђење квалитета у високом образовању које је обавијестило Министарство да се одбацује захтјев тог универзитета за нову редовну акредитацију.

Како се наводи на сајту министарства, рјешење је донесено 26. августа, на основу члана 53. став 8. Закона о високом образовању.

Министарство је на на основу члана 53. став 6.7. и 8. Закона о високом образовању, који прописује да високошколска установа подноси захтјев за нову акредитацију најкасније годину дана прије истека рока из члана, а уколико високошколска установа не поднесе захтјев за нову акредитацију у року, важење акредитације престаје наредног дана по истеку рока.

Закон такође предвиђа да је дужност Министарства просвете да у року од 15 радних дана од дана истека рока, донесе рјешење о одузимању дозволе за рад и да објави престанак важења акредитације.

Законом о високом образовању је прописано да ради обављања послова акредитације, провјере квалитета високошколских установа и јединица у њиховом саставу, вредновање студијских програма и обезбјеђење квалитета у високом образовању Влада образује Национално акредитационо тијело.

У складу са Законом о високом образовању, прописано је да ће министар просвете на предлог Националног савјета за високо образовање у року од 30 дана од дана престанка рада установе, донијети акт којим се обезбјеђује завршетак студија студентима ове високошколске установе.

Трошкове завршетка студија за затечене студенте, у складу са успостављеним облигационим односима између студената и наведене високошколске установе, сноси високошколска установа којој је одузета дозвола за рад.

Високошколска установа којој је одузета дозвола за рад може поднијети захтјев за издавање нове дозволе за рад по истеку рока од годину дана од дана достављања рјешења о одузимању дозволе за рад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана