Међународни сајам наоружања "Партнер 2021" у октобру: "Имаћемо и премијере"

Танјуг
Међународни сајам наоружања "Партнер 2021" у октобру: "Имаћемо и премијере"

Београд - Јубиларни 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2021" биће одржан од 11. до 14. октобра на Београдском сајму.

То су данас најавили представници Министарства одбране и Југоимпорт СДПР-а.

Први Партнер одржан је 2004. године а од тада је под покровитељством Министарства одбра израстао у најзначајнији сајам тог тима у региону Југоисточне Европе.

Помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић рекао је да су поносни на чињеницу да је сваки слиједећи сајам био према свим показатељима за сајамске манифестације бољи и успешнији од претходног.

"То очекујем и овог пута. Имамо специфичне услове а организација сајамске манифестације биће у потпуности усклађена са мерама и препорукама Кризног штаба за супростављање ширењу епидемије коронавирса. Надамо се да нећемо имати непријатних изненађења", рекао је он.

Како је нагласио, раст и развој војне индустрије у Србији доприноси јачању одбрамбене моћи земље, али је и потенцијал за укупни економски развој.

"На том пољу наша одбрамбена индустрија прошле и ове године бележи значајан раст", рекао је он.

Додао је да је сајам Партнер значајна прилика за презентовање нашој и свјетској јавности достигнућа Србије у области истраживања, развоја, производње наоружања и војне опреме и одбрамбених технологија.

Најавио је да ће се представити компаније које припадају групацији Одбрамбене индустрије Србије, Југоимпорт СДПР као и бројни произвођачи из Србије.

Биће представљено више од 70 крупних средстава наоружања и војне опреме из развоја Војно техничког института (ВТИ), рекао је он.

Навео је да се ради о артиљерско-ракетним системима, ПВО системима, модернизованим борбена и нова оклопна возила, ваздухоплови, беспосадне ваздухопловне и копнене платформе, противоклопни и системи за управљање ватром као и теренска возила као и различите ракете.

Додао је да ће Југоимпорт СДПР изложити око 40 система из сопственог развојног програма, предузећа из Одбрамбене индустрије Србије приказаће сопствене развојне пројекте.

"На сајму очекујемо да се представе и правни субјекти регистровани за спољнотрговински промет наоружања и војне опреме, самостално и са својим страним пословним партнерима", рекао је он.

Биће представљена и друге образовне и научне институције са којима се сарађује у развоју наоружања, као и институције министарства које се баве ремонтом, опитовањем и одржавањем наоружања и војне опреме, и војног образовања.

Он је навео да расте војнотехничка сарадња са партнерским земљама Руском Федерацијом, Француском, САД, Кином, бројним западним пријатељским земљама и пријатељским земљама са Блиског и Средњег истока и Африке.

"Очекујемо да се појави значајан број иностраних реномираних излагача односно произвођача", рекао је он.

Током сајма биће угошћено и око 30 страних делегација од министарског до нивоа државних експерата.

Најавио и одржавање стручних панела и дискусија експерата током сајма, што ће бити размена идеја и искустава.

"Ако услови дозволе биће организована и демонстрација наоружања и војне опреме са бојевим гађањем на полигону Никици", закључио је он.

Помоћник директора Југоимпорт СДПР-а за комерцијалне послове Александар Лијаковић истакао је да ће на Партнеру бити демостриран пораст развоја и производње, и промета наоружања и војне опреме који се бележи у Србији.

Додао је да та компанија као суорганизатора сајма наступу у оквиру сопствених пословних мисија носиоца развоја и производње сложених борбених система па ће приказати производе и развој својих зависних предузећа.

На сајму ће бити СДПР фирме Сложени борбени систем са новом фабриком у Куршумлији, Ковачница и Капислана што су заједничка улагања са Крушиком, Утва, а биће представљена и производња муниције.

"Југимпорт је уложио, посебно после 2021. године, огромна материјална средства у ова предузећа, како у људе тако и у технологију, и добили смо неке сасвим нове технолошке линије. Линија за производњу цеви за артиљеријска оруђа у Великој Плани је једна од најмодернијих у свету", рекао је он.

Навео да ће се на сајму представити и групација коопераната СДПР-а, малих и средњих предузећа која раде копнене и подсистеме, а без којих Југоимпорт не би могао да ради.

"Ова предузећа значајно доприносе укупној моћи наше одбрамбене индустрије", рекао је он.

Од 40 борбених средстава и система он је пред сајам издвојио приказивање Норе и њеног наслиједника Александра.

"Са Нором смо ушли у групацију глобалних играча у области артиљерије па је продата у великом броју комада у много земаља и она је сада на испитивању у САД", рекао је он.

Најавио да ће бити приказана оклопна вожила у варијантама разног наоружања.

"Имаћемо ту и неке премијере, које остављамо као изненађења за сајам", рекао је он.

Најавио да ће бити приказани ракетни системи Нова и Гавран - дрон камиказа, и ракетна средства развијена као деривативи система Алас, и нове муниције.

Навео је да ће приказати модификације БОВ-а које се налазе у саставу Жандармерије, а најавио је и неколико капиталних средства базираних на синергији наших средстава и возила, и наоружања које плод сарадње са страним партнерима.

Лијаковић је истакао да се у саставу групације Југоимпорта, поред технолошких предузећа, налази и Српска банка као финансијски и стратешки партнер.

Савјетница директора Београдског сајма Мирјана Лукић истакла је задовољство што ће Партнер бити једна од прва редовних сајамских манифестација после годину и по дана паузе због коронавируса.

Успјех Партнера она је описала кроз податак да је први имао 23 излагача а сада је постао респектабилна манифестација и највећи сајам у региону Југоисточне Европе.

"Не ради се само о обиму, него и о квалитету, и интересовању светски значајних и релеватних излагача за учешће на Партнеру. У прилици смо да ове године дочекамо најпознатија имена о којима са раније могли само да чујемо а не да их угостимо као учеснике", рекла је она.

"Партнер 2021" биће одржан у халама 1 и 4, као и она отвореном сајамском простору, а укупна изложбена површина износи 26.000 квадратних метара.

"Прва три дана манифестација је затворена за широку публику, а само четвртог дана је отворена", рекла је она и додала да ће од антипандемијски мјера зависити реализација тог четвртог дана.

Данашње представљање Партнера 2021 била је прилика и да се окупе представници коопераната како би се договорили детаљи сајамског наступа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана