Међу новим одлукама Владе Србије формирање Савјета за спречавање вршњачког насиља

Срна
Међу новим одлукама Владе Србије формирање Савјета за спречавање вршњачког насиља

БЕОГРАД - Влада Србије донијела је најновије одлуке послије јучерашње трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, међу којима је оснивање Радне групе за безбједност дјеце на интернету и Савјета за спречавање вршњачког насиља, речено је Срни у Влади Србије.

Влада предлаже мораторијум на двије године на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја/одобрења за набавку оружја, оружних листова и друго/.

У року од три мјесеца мора бити завршена ревизија свих издатих дозвола за држање оружја, а у року од шест мјесеци контрола лица која имају дозволу да држе оружје, а посебно да ли су испуњени законски услови за безбједан смештај и чување оружја.

У истом року треба да се заврши и контрола да ли се оружје чува одвојено од муниције и да ли је на адекватан начин спријечен приступ оружју и муницији малољетницима и другим неовлаштеним лицима.

Контрола свих стрељана на територији Србије треба да буде завршена у року од три мјесеца, у року од мјесец дана припремљени прописи о условима и начину кориштења стрељана, укључујући забрану приступа малољетним лицима.

Министарству правде је наложено да припреми измјене Кривичног законика којима би се прописала кривично-правна одговорност за лица која омогуће малољетним и другим неовлаштеним лицима да дођу у посјед ватреног оружја и која малољетна и друга неовлаштена лица обучавају да рукују ватреним оружјем.

Министарству правде је прелдожено да размотри могућност измјена Кривичног законика како би се старосна граница за кривично-правну одговорност малољетних лица снизила са 14 на 12 година, уз поштовање међународних и европских стандарда.

Министарству просвјете и Министарству здравља налаже се да у року од мјесец дана припреме прописе којима ће се омогућити увођење обавезних тестова за наркотике у средњим школама и у основним школама за ученике седмог и осмог разреда.

Влада ће у року од 10 дана формирати Савјет за спречавање вршњачког насиља који ће, између осталог, обезбиједити организовање мобилних тимова за случајеве вршњачког насиља кроз протоколе између центара за социјални рад и других служби /образовне и здравствене установе, полиција/.

Те службе би хитно реаговале на случајеве вршњачког насиља и у консултацијама са синдикатима просвјетних радника и удружењима родитеља ученика размотриле цјелисходност доношења мјере забране употребе мобилних телефона у школама.

Министарству правде и Министарству информисања и телекомуникација налаже се да у року од мјесец дана размотре могућност пооштравања санкција за непоштовање прописаних обавеза пружалаца медијских услуга.

То укључује и интернет и друге електронске платформе, као и друштвене мреже у погледу забране програмских садржаја којим се истиче и подржава насиље, криминално и друго недозвољено понашање, емитовање сцена бруталног насиља и других садржаја који могу тешко да нашкоде физичком, менталном или моралном развоју малољетника.

Влада ће у року од 10 дана формирати Радну групу за безбједност дјеце на интернету која ће размотрити увођење мјере забране приступа сајтовима "дарк-нет" и слично који садрже савјете како да се изврши убиство, набави дрога или ватрено оружје. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана