Mеђу најбољима у свијету и 49 научника из Србије

Срна
Foto: Архива

БЕОГРАД- Група истраживача са престижног америчког Универзитета Станфорд је други пут заредом објавила листу најбољих свјетских научника, а на ранг-листи за 2019. гоину налази се и 49 научника из Србије.

Коначна листа садржи 159.683 најбоља свјетска научника, што укључује иницијалну листу да 100.00 најбоље рангираних свјетских научника, којима су придодати и истраживачи који се налазе у два одсто најбољих у својим областима, пише "Данас".

Најбоље рангиран научник из Србије је Иван Готман на 4.148. мјесту, а највећи број српских научника који су се нашли на овој ранг-листи је са Универзитета у Београду, четири са Универзитета у Нишу, као и Новосадског универзитета, а три са Универзитета у Крагујевцу, два са Универзитета Сингидунум и три истраживача су из привреде.

У академској заједници кажу да само појављивање на овој листи представља велики успјех, с обзиром на то да, према подацима Унеска, постоји око осам милиона истраживача.

На листи се налазе научници из свих научних дисциплина, класификовани у 22 научне области и 176 потпоља, а осим активних, на листи се налазе и преминули свјетски научници.

Методологија рангирања заснована је на већем броју критеријума, међу којима су најзначајнији број самосталних научних радова, број радова у којима је научник први аутор, број цитата тих радова.

Универзитет Лиланд Станфорд џуниор, познатији као Универзитет Станфорд или Станфорд приватни је универзитет у Станфорду, Калифорнија у САД. Један је од најпрестижнијих универзитета на свијету.

Заузима водећу позицију у бројним истраживачким гранама унутар САД.

Налази се у сјеверном дијелу Силицијумске долине у близини Пало Алтоа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана