Мазалица: ОХР ради у корист агенде западних земаља

Срна
Мазалица: ОХР ради у корист агенде западних земаља

БАЊАЛУКА - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица сматра да се неће ништа промијенити након сједнице Савјета безбједности УН о БиХ, која је заказана за 10. мај и да сумња да би, осим Кине и Русије, друге чланице овог најважнијег тијела УН прихватиле иницијативу да се затвори ОХР који ради у корист агенде западних земаља.

Мазалица је рекао Срни да су за Српску неприхватљиве било какве нагодбе у смислу ревизије будуће улоге високих представника у БиХ у замјену за признање Кристијана Шмита.

-Нема те ревизије улоге високог представника која је за нас прихватљива, управо зато што је садашња његова, односно улога претходног високог представника Валентина Инцка нешто што је неприхватљиво и што ми не признајемо - рекао је Мазалица.

Он истиче да нема ријечи и погађања о признавању легитимитета Шмита, којег не признају Кина и Русија.

Мазалица каже да сумња да би друге земље, чланице Савјета безбједности УН прихватиле иницијативу да се затвори ОХР, који, као и Шмит, ради у корист агенде западних земаља.

-Шмит је експонент и репрезент западне политике у БиХ и нема потврду у Савјету безбједности УН. Он је изасланик неколико амбасадора западних земаља - рекао је Мазалица и додао да Српска не признаје Шмита, нити наметање закона.

Он сматра да се неће ништа промијенити након засједања Савјета безбједности УН 10. маја и да Српска очекује да Шмит и у народном периоду буде ауторитет само у оквиру Федерације БиХ.

Говорећи о имовини, Мазалица је подсјетио да је Српска била принуђена да доноси законе којима би се могле проводити одлуке Уставног суда БиХ, али не на начин да те одлуке испоштује.

-Одлуке које је наметао Шмит ми нисмо примјењивали и немамо никакве потребе да ради његовог преиспитивања тих одлука прихватамо његов легитимитет, а у складу са прошлим одлукама Народне скупштине нећемо прихватити ни легитимитет Уставног суда БиХ, јер смо тражили оставке српских судија у том суду, тако да нећемо вјероватно ускоро ни признавати одлуке Уставног суда - закључио је Мазалица.

Ни Кина нити Русија не признају ауторитет Кристијана Шмита и могу затражити пријевремено затварање ОХР-а у дебати овог мјесеца, саопштено је на сајту Савјета безбједности УН уочи сједнице заказане за 10. мај на којој ће бити одржана редовна, шестомјесечна расправа о ситуацији у БиХ.

У саопштењу је наведено да улога ОХР-а остаје кључно питање за Савјет безбједности и да се као једна од опција за Савјет помиње разматрање "предсједничке изјаве" којом се предлаже ревизија будуће улоге ОХР-а у замјену за признање Шмитовог легитимитета од Кине и Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана