Матић: Припремљени дигитални сертификати о вакцинацији, али то није ковид пасош

Срна
Матић: Припремљени дигитални сертификати о вакцинацији, али то није ковид пасош

БЕОГРА - Србија је припремила дигиталне сертификате о вакцинацији који ће омогућити лакше кретање и путовање ван земље, али то нису ковид пасоши, рекла је министар трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

"Дигитални сертификат није ковид пасош. То је друга врста исправе. ЕУ се повукла из тога, јер је он садржао и број пасоша, неке податке којима није било мјесто да се ту нађу. Дигитални сертификат говори када сте вакцинисани или сте прележали или сте урадили пи-си-ар тест и негативни сте", објаснила је Матићева за РТС.

Према њеним ријечима, ЕУ ће за недјељу дана дати прецизнију информацију у вези са изгледом и начином издавања сертификата.

Матићева је навела да је Србија већ припремила дигиталне сертификате и многе земље су заинтересоване за преговоре, међу којима Грчка, Израел, Словенија.

"Једна од опција је да дигитални сертификат постоји у облику апликације за мобилни телефон, а морају се проћи провјере и аутентификације. Постојаће више опција", навела је Матићева.

Она је истакла да се са грчким министарством туризма преговара о међусобном признавању дигиталних сертификата о вакцинацији, те напоменула да ће грађани Србије у Турску моћи и без пи-си-ар теста.

Када је ријеч о домаћој туристичкој сезони, Матићева је рекла да ће Србија тек за три године моћи да опорави сектор туризма да дође на ниво из 2019. године, која је била рекордна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана