Маск најавио долазак “Теслe” у Србију

Агенције
Маск најавио долазак “Теслe” у Србију

Пало Алто - Главни извршни директор компаније “Тесла” Илон Маск најавио је на друштвеној мрежи “Твитер” долазак те компаније у Србију, али и у Словачку и Хрватску.

- Надамо се отварању у Словачкој, Хрватској, Србији и већем дијелу источне Европе почетком сљедеће године. Коначно, учинићемо Николу Теслу поносним да има своје аутомобиле у земљи из које је потекао - написао је Маск на свом “Твитер” налогу, преноси портал ИБТ.

Маск на овај начин, како додаје ИБТ, одаје почаст Николи Тесли, научном генију по којем је назван овај произвођач електричних аутомобила.

У информацији се напомиње да се Србија налази на размеђи централне и југоисточне Европе, да се граничи са Мађарском, Румунијом, Бугарском, Сјеверном Македонијом, Хрватском, Босном и Херцеговином те да је српска престоница, Београд, највећи град у југоисточној Европи са најдужом историјом насељености.

Маск тврди да ће “Тесла” продавница бити најбољи омаж српско-америчком проналазачу, инжењеру и футуристи који је дао велики допринос стварању модерног система напајања наизмјеничном електричном енергијом, закључује ИБТ.

У Србији је, према подацима из 2018. године, било свега 148 електричних возила, а више од половине су путнички аутомобили. На многим локацијама постављени су пуњачи за ова возила, а 15 брзих пуњача налази се на траси коридора 10.

Пуњачи су, такође, постављени на ауто-путевима, у јавним гаражама, у близини наплатних рампи, а на брзим пуњачима аутомобили се могу напунити за око 30 минута.

Аутомобил компаније “Тесла” под називом “модел 3” је почетком године добио “зелено свијетло” за почетак продаје у Европи. “Тесла” је од августа почео да шири продајну мрежу у источној Европи и куповина њихових возила могућа је однедавно у Мађарској, Пољској, Румунији и Словенији. 
 

Лична карта

Илон Маск је јужноафричко-амерички предузетник, инвеститор и инжењер.

Оснивач је, директор и главни дизајнер компаније “Спејс Џ”, суоснивач, директор и дизајнер производа у компанији “Тесла”, као и суоснивач “Неуралинка” и “Пејпала”. Његово богатство процијењено је на 21,4 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана