Марш Бесмртног пука завршен на Тргу републике

Танјуг
Марш Бесмртног пука завршен на Тргу републике

БЕОГРАД  - У оквиру обиљежавања Дана ослобођења Београда у Другом свјетском рату данас је организован марш "Бесмртног пука" од Спомен комплекса "Гробље ослободилаца Београда", до Трга Републике гдје ће бити уприличен музичко-сценски програм.

Марш су предводили почасни предсједник фондације "Бесмртни пук“ и министар Ненад Поповић, потпредсједник владе  Александар Вулин, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, замјеник предсједника Савета Федерације Русије Константин Косачов, замјеник предсједника Државне думе Петар Толстој и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко.

Марш је услиједио након државне церемоније полагања вијенаца у Спомен комплексу "Гробље ослободилаца Београда", одакле су окупљени кренули ка Тргу републике.

Поповић је рекао новинарима да је данашњи марш окупио највише учесника до сада.

-Никада овакав одзив Бесмртног пука није био. Али сви догађаји који су били поред Бесмртног пука су томе допринели, и изложба коју је председник Србије Александар Вучић отворио баш у згради Председништва, и велика конференција и долазак наших руских пријатеља, народ је то осетио - рекао је Поповић.

Он је истакао да је данас велики дан и да је важно да се спријечи ревизија историје.

-Важно је да имамо овакво обележавање 80 година победе, ослобођења Београда, а 9. маја ћемо славити 80 година победе над фашистичком Немачком. Исто тако је важно да имамо стално Бесмртни пук, да се сећамо наших бака и дека који су дали своје животе да бисмо ми слободно живели - рекао је Поповић.

Вулин је новинарима рекао да је Србија захвална Русији за вијекове борбе за слободу, али и за то што подржава територијални интегритет и суверенитет и што никада у историји нисмо били на различитим странама.

Он је истакао да су Срби једини народ у Европи који то смије да каже гласно.

Вулин је оцијенио да 1944. Срби били слободни, а сви који су дијелили са Србима Југославију сматрали су да су окупирани.

-Историјски неспоразум између Срба и остатка Југославије јесте што смо ми чврсто веровали да их 1944. године ослобађамо од Немачке, а они су то доживели као окупацију - рекао је Вулин.

Током марша "Бесмртног пука", са камиона су пуштане родољубиве пјесме, а иза камиона кретали су се бајкери "Ноћни вукови".

На Тргу републике је планиран музичко-сценски програм са српским и руским извођачима.

Поред државних званичника, дио поворке су и грађани и чланови Удружења козака у традиционалним ношњама.

"Бесмртни пук" је међународни јавни, цивилно-патриотски покрет за очување личног сећања на генерације из Другог свјетског рата.

Покрет је настао у Русији, 4. фебруар 2014. године.

Идеја "Бесмртног пука" је врло брзо заживјела, а покрет се у годинама које су услиједиле проширио на друге градове у Србији и свијету.

Марш се организује у циљу очувања културе сјећања на оне који су дали своје животе у ослободилачким и одбрамбеним ратовима од 1912. до 1999. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана