Марковић: За папу Фрању прекрштавање злочин, а за хрватску цркву није

Срна
Марковић: За папу Фрању прекрштавање злочин, а за хрватску цркву није

БЕОГРАД - Историчар Предраг Марковић оцијенио је да је хрватска црква у сукобу са папом Фрањом, који је изјавио да је прекрштавање злочин, а управо су хрватски католички свештеници у дјечијем усташком логору Јастребарско насилно покатоличавали српску дјецу.

"Тешко се може правдати само постојање логора Јастребарско, поготово када видите слике са усташким капама оних малих дјечака. Тако да Католичка црква самим тим што је учествовала у том подухвату сноси своју одговорност и не испуњава захтјев папе Фрање Хрватској да се суочи са својом мрачном прошлошћу у Другом светском рату", рекао је Марковић.

Он је, реагујући на писмо бискупа Његовој светости патријарху српском Порфирију у којем тврде да су Јастребарско и Сисак били прихватилишта, а не логори за српску дјецу, нагласио да је занимљиво да је Ватикан данас много спремнији да то уради него Католичка црква у Хрватској.

"Хрватска црква, као и држава, нису у стању да заузму разуман и самокритичан однос према догађајима у Другом свјетском рату. Ово је невероватан потез", навео је Марковић за Тањуг.

Он сматра да је циљ писма загребачких бискупа патријарху Порфирију да се умањи одговорност хрватске цркве, а сјећању на логор Јастребарско промијени предзнак.

"Католичка црква у Хрватској негира право нашој цркви да ту децу која су прави мученици тако назове. Та дјеца су прави мученици и у то нема никакве сумње. Та дјеца својом мученичком смрћу заслужују тај статус", истакао је Марковић.

У осврту на улогу часних сестара у злочину над српском дјецом, Марковић је рекао да је сигурно да нису све биле злочинци, али да сама идеја да се дјеца оставе сама на некој ледини, буду препуштена гладовању и умирању представља злочин.

Он је навео да су бројне редовнице убијене приликом ослобађања логора, напоменувши да је Јастребарско једини логор који су партизани и ослободили.

"Многи борци су ту пронашли своју дјецу, рођаке, комшије", додао је Марковић.

На веб-страници Загребачке надбискупије објављено је отворено писмо које су хрватски бискупи на челу са загребачким надбискупом Јосипом Бозанићем упутили Његовој светости патријарху српском Порфирију у којем су посебно истакли да је неистина оно што Српска православна црква говори о дјеци у "ратним склоништима у Јастребарском и Сиску".

Према подацима Земаљске комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача НР Хрватске, само у Јастребарском било је затворено 3.336 дјеце, углавном поријеклом са Козаре и Кордуна. Према истом извору, у логору је до краја октобра 1942. године умрло најмање 449 дјеце, а укупно 768 до његовог затварања.

Логор Јастребарско био је један од неколико дечјих логора у Независној Држави Хрватској. Осим овог логора за дјецу постојали су и логори у Сиску и Лоборграду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана