Марковић: Сјећање на 6. април, дан страшне жртве

Срна
Марковић: Сјећање на 6. април, дан страшне жртве

БЕОГРАД- Историчар Предраг Марковић изјавио је да је сјећање на нацистички напад на Краљевину Југославију веома важно јер је српски народ, уз огромну цијену коју је платио, био једини који се масовно побунио у Европи против сарадње са Хитлером.

Марковић је нагласио да је цијела Европа тада покорно слушала Хитлера, а да су Срби поцијепали уговор са њим, што га је разгнијевило.

"Шести април је био тако страшан, зато што је то казнена експедиција. Хитлер лично је био згрожен тим Србима који су тако бунтовни, који неће да га слушају и зато је бомбардовање било суровије него што је уобичајено", истакао је Марковић.

Марковић је рекао да је 6. април прије 82 године био дан страшне жртве – не само за слободу српског народа већ и за слободу свијета и за правду, као и да Хитлер није поштовао ниједан договор.

Он је напоменуо да је Београд најрушенији град у Европи, да се то, према неким рачуницама, десило 40 пута у његовој историји.

"Само у 20. веку бомбардован је пет пута, од којих су у Другом светском рату два бомбардовања 1941. и 1945. била најстрашнија. Оно што се иза тога крије је прича о преживљавању. Ниједан град није толико рушен и ниједан град се није толико обнављао", рекао је Марковић за РТС.

Нацистичка Њемачка је на данашњи дан 1941. године напала Краљевину Југославију и бомбардовала Београд.

Напад је услиједио без објаве рата Југославији, а нацистичке ваздушне снаге бомбардовале су Београд у више налета нанијевши огромна разарања и усмртивши скоро 4.000 људи.

Бомбардовање Београда почело је на православни Васкрс у 6.30 часова и тог, 6. априла 1941. године напад је поновљен још три пута, да би 7. априла град био поново бомбардован, као и 11. и 12. априла пред долазак њемачке војске у град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана