Марковић: Напад на СПЦ кобна грешка Мила Ђукановића

Срна
Марковић: Напад на СПЦ кобна грешка Мила Ђукановића

БЕОГРАД - Историчар Предраг Марковић оцијенио је да је напад на Српску православну цркву /СПЦ/ кобна грешка предсједника Црне Горе Мила Ђукановића те да би, да то није урадио, владао вјечно.

Марковић сматра да је Ђукановића обузела манија величине и да је желио да постане црногорски Свети Сава, односно, оснивач државе, нације и вјере истовремено.

“Нико не може да се објасни понашање Ђукановића и његово одвајање од реалности, а верујем да ће то остати историјско питање зашто је Ђукановић ударио на СПЦ”, рекао је Марковић.

Он је навео да су, с друге стране, данашња дешавања на Цетињу показала да је СПЦ прави насљедник европских вриједности у Црној Гори.

“СПЦ је својим питомим ставом и здраворазумским реаговањем показала да је на нивоу задатка. С друге стране, противници устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу показали су изразито низак цивилизацијски ниво, па су чак и западне амбасаде, које су им традиционално наклоњене, морале да протестују против њиховог понашања”, рекао је Марковић Тањугу.

Према његовим ријечима, то није борба против СПЦ, већ против хришћанства, а већина грађана Црне Горе су не само Срби већ и вјерници СПЦ.

“Нико у Подгорици није сахранио свог ближњег у присуству свештеника жцрногорске православне црквеж. Када су у питању озбиљне ствари, грађани се окрећу искључиво СПЦ”, закључио је Марковић.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије устоличен је јутрос на Светој архијерејској литургији у Цетињском манастиру.

Његова светост патријарх српски Порфирије и митрополит Јоаникије стигли су јутрос у Цетињски манастир хеликоптером због блокаде прилаза Цетињу.

Група демонстраната од јуче је протестовала на Цетињу противећи се устоличењу митрополита у Цетињском манастиру. Политизација је почела захтјевом ДПС-а, чији је лидер предсједник Црне Горе Мило Ђукановић, да устоличење буде измјештено из Цетињског манастира иако је то вјековно сједиште Митрополије црногорско-приморске СПЦ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана