Манекен Пис обуо опанчиће: Сретење обиљежено и у Бриселу

ГС
Foto: Танјуг

БРИСЕЛ- Дан државности Србије и ове године традиционално је обиљежен у Бриселу облачењем симбола града "Манекен Писа" у шумадијску народну ношњу.

Амабасада Србије у Белгији у сарадњи са властима града Брисела и белгијским удружењем "Пријатељи Манекен Писа" од 2011. године сваког 15. фебруара организује обиљжавање Дана државности Србије спајајући симбол Брисела са препознатљивим елементима српског фолколора.

Окупљење у центру Брисела поздравили су амбасадори Србије при ЕУ и НАТО Ана Хрустановић и Бранислав Филиповић, а о српској традицији и историјату Сретења говорио је Роберт Поповић, замјеник амбасадора Србије у Белгији.

”Србија на данашњи дан слави свој национални празник Сретење, а 15 фебруар је један од најважнијих дана у историји Србије. То је истовремено Дан уставности Србије и дан сећања на Први српски устанак 1804. године”, рекао је Поповић.

Он је окупљенима у центру Брисела поновио ријечи министра спољних послова Србије Николе Селековића, који је поводом Дана државности поручио да оно што постоји данас не би било да није било онога сто се догодило на Стретење 1804. године у близни Тополе.

”Тај тренутак је омогућио постојање наше државе захављујућу хероизму наших предака и њиховој свести о томе да је слобода важнија од свега”, закључио је Поповић

У Бриселу су подсјетили и да се Устав Кнежевине Србије усвојен на Сретење 1835. године као један од модернијих, демократскијих и либералнијих устава свог доба дијелом ослањао и на белгијски уставни модел из 1831. године.



”Манекен Пис” ће током данашњег дана бити обучен у српску народну ношњу, а многобројни туристи су већ искористили прилику да се сликају са симболом Брисела који носи шајкачу и опанке.

Бронзана статуа дечака који пишки, висине свега 60 центиметара, направљена је у 17. вијеку као сјећање на легенду о дјечаку који је урином угасио фитиљ експлозива и тиме спријечио освајаче да дигну у ваздух зидине Брисела.

Статуа ”дечкића”, што је превод имена Манекен Пис са фламанског језика, направљена је 1965. године, док се оригинал чува у Музеју града Брисела.

Шумадијска народна ношња коју Манекен Пис облачи сваког 15. фебруара један је од око 1000 костима који се налазе у музеју, а које се користе сходно прилици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана