Мандат у Скупштини нису освојила многа позната имена попут Шешеља, Чомићеве и Чанка: "Легенде" одлазе из српског парламента

Г.С.
Мандат у Скупштини нису освојила многа позната имена попут Шешеља, Чомићеве и Чанка: "Легенде" одлазе из српског парламента

БЕОГРАД - Парламентарни избори у Србији су завршени, гласови се збрајају и већ је познато ко би могао да у наредне четири године заузме скупштинске клупе, а зна се и ко у њима сасвим сигурно неће више да сједи.

Међу онима којих у наредном мандату више неће бити у Скупштини Србије посланик је и Зоран Живковић, бивши премијер и лидер Нове странке. Коалиција на чијем је челу освојила је 0,3 одсто гласова, преноси Блиц.

 Наредни сазив биће и без посланика Двери, у првом реду лидера овог покрета Бошка Обрадовића, али и још неколико посланика овог покрета.

Ван парламента биће и Срђан Ного, некадашњи посланик Двери, који је у међувремену постао самостални посланик, који је илустрације ради вече пред изборе имао идеју да уђе у Скупштину и у њој изгласа нову владу.

Демократе такође више неће бити у скупштинској сали, тако да у њој више неће бити ни Балше Божовића, као ни Александре Јерков.

 Такође, из Скупштине, послиј дуго, дуго времена излази и Гордана Чомић, која је управо због изласка на изборе раскрстила са странком чија је чланица била више од 20 година, и која се посљедњих мјесеци приклонила коалицији УДС, која је пак успјела да освоји тек један одсто гласова.

Можда не из политичког живота, али из парламента одлази и лидер СРС Војислав Шешељ као и његови радикали. Осим њега, "ствари" купе и Вјерица Радета, као и Наташа Јовановић, перјанице СРС, добро познате овдашњој јавнсти по скупштинским перформансима, нарочити из ранијих сазива, попут бацања клетви и гађања ципелама.

Покрет ДЈБ је четири године провео у парламенту, али је и за њега дошло вријеме за одлазтак, ако је судити по прелиминарном резултату од 2,6 одсто.

То значи да из Скупштине одлази Саша Радуловић, као неколико посланика ДЈБ, који су на овим изборима наступили под називом "Суверенисти".

Још један политички "метузалем" одлази из парламента - лидер ЛДП Чедомир Јовановић. Његова листа "Коалиција за мир" такође се није прославила на изборима на којима је, према прелиминарним резултатима, освојила 0,3 одсто.

 Ни Мариника Тепић више није посланица, јер странка чија је сада чланица ССП није ни учествовала на изборима.

Лидер ЛСВ Ненад Чанак од почетка је био против бојкота избора, па је заједно са партијом на чијем је челу одлучио да на њима учествује у оквиру листе УДС.

Међутим, један одсто освојених гласова говори да и он одлази из републичког парламента. Ни некадашња председница ДСС, а данас функционерка

Народне странке Санда Рашковић Ивић више неће бити посланица. Њена странка такође није учествовала на изборима. Самостални посланик и професор Пољопрвредног факултета Миладин Шеварлић, такође је завршио свој четворогодишњи мандат са престанком рада старог сазива.

Исти случај је и са Марком Ђуришићем и Ненадом Константиновићем, некада демократама, који су се потом приклонили СДС-у Бориса Тадића, и који су прије неколико месеци практично напустили ову странку која је бојкотовала изборе, како би на њих изашли, само на листи УДС.

Клупе ДС-а у парламенту више неће "гријати" ни Радослав Милојичић Кена, као ни Наташа Вучковић ни Горан Ћирић, сви из редова демократа.

Исти случај је и са Драгољубом Мићуновићем, који је у овом посљедњем сазиву такође био посланик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана