Манастир Високи Дечани: Никад гори међуетнички односи на КиМ у последње 23 године

Срна
Манастир Високи Дечани: Никад гори међуетнички односи на КиМ у последње 23 године

ВИСОКИ ДЕЧАНИ - Братство манастира Високи Дечани оцијенило је да међуетнички односи на Косову и Метохији у посљедње 23 године нису били гори и да Влада самопроглашеног Косова показује неспремност да сачува мир и Србе на овом простору.

"Услед оружане акције косовске полиције, лако је могло доћи до нереда, као што се то десило 17. марта 2004. године када је за два дана спаљено 30 српских цркава", објављено је на "Твитер" налогу овог манастира.

У објави се наводи да су се "претходне ноћи многи косовски Срби, монаси и монахиње у нашим манастирима, молили за мир услед могуће оружане акције косовске полиције, као и могућих нереда косовских Албанаца".

Уз поруку "Мир се мора сачувати", из манастира су упозорили да привремена Влада у Приштини жели да настави са политиком пријетње и дискриминације према Србима на Косову.

"Међуетнички односи на Косову никада нису били гори у последње 23 године због провокативног понашања власти косовских Албанаца, које може довести до директне конфронтације и потпуног колапса мировне мисије. Ово је последње што некоме треба у овом тренутку", поручили су из манастира Високи Дечани.

Власти самопроглашеног Косова саопштиле су у петак, 29. јула, да од 1. августа неће признавати документе издате у Србији, те да ће они који их посједују добити привремене дозволе приликом доласка на Косово и Метохију.

У исто вријеме, власти у Приштини планирале су да започну обавезну поновну регистрацију возила са регистарским таблицама Србије, што би утицало на Србе на сјеверу Космета и из још неколико градова.

Саопштење је довело до тензија на граничном прелазу. Срби су блокирали путеве на сјеверу Космета, што је навело Приштину да одгоди увођење ограничења уласка до 1. септембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана