Манастир Милешева прославио ктиторску славу

Срна
Манастир Милешева прославио ктиторску славу

БЕОГРАД - Древна немањићка светиња, манастир Милешева, код Пријепоља, прославила је данас ктиторску славу – Светог краља Владислава, заштитника и Епархије милешевске, Радија Милешеве, као и црквеног хора “Свети краљ Владислав” из Пријепоља.

Литургију је служио Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, уз саслужење домаћина епископа милешевског Атанасија, свештенства и свештеномонаштва Епархија будимљанско-никшићке и Милешевске, а за пјевницом су били чланови умјетничког ансамбла Министарства одбране Србије.

Честитајући славу, владика Јоаникије је рекао да је ово велики празник цијелог српског рода, који данас слави три велика светитеља, саопштено је на сајту Српске православне цркве /СПЦ/.

Владика је подсјетио да истовремено и манастир Студеница прославља данас свог великог покровитеља Светог Симона Монаха – краља Стефана Првовјенчаног чије мошти тамо почивају, а манастир Давидовица слави Преподобног оца Давида, унука Немањиног.

“Сабрани код моштију Светог краља Владислава у његовој светој задужбини Милешеви и око гроба Светог Саве осјећамо да смо нарочито почаствовани”, рекао је епископ Јоаникије.

Владика Јоаникије је подсјетио да је Свети краљ Владислав дошао на пријесто у вријеме када није било баш лако српској држави.

“Видимо да је средњовековна српска држава славних Немањића имала извесних проблема, али видимо, такође, да су свети Немањићи имали толико мудрости и толико одговорности да су увек превазилазили проблеме и налазили најбоље решење да иду напред. И то показује да смо били тада зрео народ на врхунцу своје моћи”, рекао је владика.

Владика милешевски Атанасије је рекао да Цркви Божјој предстоји корачање напријед кроз вријеме и да се она дограђује, допуњава, новим вјерним, храбрим синовима и кћерима својим, који живе по узору на Господа Исуса Христа, на којег се угледао и Свети Сава и сви у томе низу, преко Светог Саве.

“Ми се данас сећамо и Светог Саве и Светог краља Владислава, али сећамо се и свих оних који су наредних векова угледали се на њих и тако живели. Данас се сећамо градитеља и доградитеља, градитеља и настављача, градитеља и обновитеља, подвижника и саподвижника”, рекао је он.

Он је додао да нема сигурнијег, вреднијег, паметнијег, ни кориснијег пута од тога да се иде за Господом, буде његов сљедбеник, слуга и испуне све његове заповијести.

Прослава славе је почела синоћ у милешевском Вазнесењском храму, гдје је служено свечано бдење које је предводио епископ милешевски Атанасије, након чега је у манастирској порти одржан културно-умјетнички програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана