Малољетник који је избо друга кривично неодговоран

ГС
Foto: Агенције

Више јавно тужилаштво саопштило је да прикупља доказе ради расвјетљавања смрти тринаестогодишњака из Нишке Бање, чије је тијело пронађено у локви крви у поткровљу куће његовог најбољег друга и вршњака у Улици Мојсија Михајловића Тошкета у том мјесту.

Али, за сада нема никаквих званичних информација државних органа о томе да ли се сумња да је малољетник нанио другу фаталну повреду или не као и да ли је задржан по неком основу или није.

– Више јавно тужилаштво у Нишу обавјештено је да је дана 5. октобра 2023. године око 11 часова у кући у Нишкој Бањи пронађено тијело А.С. (13). Јавни тужилац Вишег јавног тужилаштва у Нишу обавио је увиђај на лицу мјеста. У току је предузимање свих радњи на прикупљању доказа ради расвјетљавања околности под којима се догађај одиграо – саопштено је штуро из ВЈТ у Нишу, преноси СрпскаИнфо.

Нишка полиција потврдила је јуче да им је Хитна помоћ пријавила проналазак тијела једног дечака у кући, да је други превезен у болницу, да је обавјештено ВЈТ у Нишу и да се ради на расвјетљавању свих околности.

За даље информације, новинари су упућени на ВЈТ у Нишу.

Како је Блиц писао, тијело тринаестогодишњака открили су љекари Хитне помоћи на тавану породичне куће преживјелог дјечака, када су дошли у интервенцију због туче. Комшије су испричале да је преживјели дјечак истрчао на улицу и да је пао на око 50 метара од куће а да је његова баба, која хода уз помоћ штака затражила помоћ комшија, рекавши: “један је сигурно мртав”.

Двојица комшија су притрчали дјечаку који се копрцао и бацакао по улици, али се смирио по доласку љекара Хитне помоћи. Он је имао споља видљиве повреде, али је потом из Универзитетског – клиничког центра у Нишу саопштено да није озбиљније повријеђен.

У поткровљу куће, у локви крви, пронађено је тијело другог дјечака, без знакова живота. Према незваничним информацијама, сумња се да је он искрварио до смрти након што је убоден ножем или неким другим оштрим предметом. По ријечима комшија, крвави трагови су видљиви и у дворишту куће па се претпоставља да се сукоб одвијао и испред куће.

Како се сазнаје злочин се догодио у поткровљу куће.

– Другог дјечака су грађани затекли како се тетура испред куће и позвали су полицију. Тај дјечак је превезен у болницу. Нађен је нож – каже извор.

Кривично неодговоран

Чињеница је да је преживјели дјечак, који је рођен 2010. године, по српском законодавству кривично неодговоран, јер нема навршених 14 година. То значи да и ако буде осумњичен за неко противправно дјело, против њега неће моћи да се води кривични поступак па самим тим ни да буде изречена кривична санкција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана