Малишанима из српских села на Косову и Метохији подијељени пакетићи - поклон дјеце из Републике Српске

Срна
Foto: срна

ПРИШТИНА- Поводом православне Нове године око 400 дјечака и дјевојчица из српских средина на Косову и Метохији, укључујући и око 150 лица са посебним потребама из Удружења "Подржи ме" из Косовске Митровице, добило је новогодишње пакетиће - поклон вршњака из Републике Српске које је бањалучки Одбор за помоћ Србима на Космету прикупио у оквиру акције "Обрадујмо вршњаке на Косову и Метохији". Ова акција траје дуже од једне деценије, а пакетићи су подијељени јуче и данас у оквиру прославе православне Нове године.

Пакетићи су подијељени свим дјевојчицама и дјечацима узраста до четвртог разреда средње школе у селима Бање и Суво Грло у општини Србица и у селу Црколез у општини Исток. Поклоне су добила и дјеца на одјељењу педијатрије болнице у Косовској Митровици, као и 10 дјеце породице Вуковић из Звечана, иначе најбројније српске породице на Косову и Метохији којој анонимни донатор из Републике Српске обезбјеђује и мјесечну помоћ од 100 евра. Предсједник Одбора Милорад Арлов изјавио је Срни да, због забране уласка на Косово и Метохију, ни ове године није могао лично да преда новогодишње пакетиће.

"Ови пакетићи имају посебно значење јер су упућени од срца вршњака из Републике Српске који су, уз прикупљање средства за пакетиће, прикупили и значајна средства намијењена довршетку објекта Дневни центар Подржи ме - 9. јануар за потребе особа са посебним потребама, који се о трошку институција и грађана Српске гради у сјеверном дијелу Косовске Митровице", рекао је Арлов. Уз пјесму "Са Косова зора свиће" дјеца из Сувог Грла захвалила су вршњацима, Одбору и свим добротворима из Српске, те им поручила да поклон-пакетићи вршњака из Српске више значе од свих поклона које су добили у протеклих двадесетак дана. Ученик седмог разреда Основне школе из Сувог Грла Милош Томашевић захвалио је вршњацима из Републике Српске и у име другара пожелио да дође дан када ће моћи да угости пријатеље из Српске у свом дому и школи у родном мјесту.

Он је поручио да знају да су пакетићи поклон њихових вршњака из Републике Српске преко којих им шаљу подршку да остану на Космету и да се школују у њиховом селу. "Знамо да нисмо сами и да ћемо увек у њима имати искрене пријатеље", рекао је Срни Томашевић. Из Удружења "Подржи ме" су, уз захвалност донаторима, пожељели да наредну православну Нову годину прославе у завршеном Дневном центру, за шта им је, како се процјењује, потребна позамашна сума новца пошто тек предстоји унутрашње опремање објекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана