Мали: У Србији нема и неће бити несташице хране

Танјуг
Мали: У Србији нема и неће бити несташице хране

БЕОГРАД - Министар финансија Србије Синиша Мали изјавио је данас да је економска ситуација у Европи тешка, али да се Србија и са овом кризом добро бори, као и да има довољно резерви хране и да несташице неће бити.

Мали је истакао да је Србија на вријеме обезбиједила довољне количине соли, шећера, млијека у праху, пшенице, кукуруза, да су рафови у продавницама пуни, а да се цијене основних животних намирница, како је предвиђено владином уредбом, ни у наредном периоду неће мијењати.

-И ситуација у продавницама говори да нема разлога за панику, јер свега има довољно - рекао је Мали.
Говорећи о цијени струје, Мали је рекао да се она за грађане Србије до краја зимске сезоне неће мијењати, да је цијена струје за привреду мало коригована, али да је и даље међу најјефтинијима у Европи.

Указао је да фирме у појединим европским земљама обустављају рад због повећања цијена струје, наводећи примјер да је то учинила једна челичана у Њемачкој.

-Цена струје је у Европи отишла у небеса. Цена струје према грађанима Србије се није мењала, а према привреди је мало отишла горе. Ни до даљњег се цена струје за наше грађане неће мењати. Ми издвајамо додатна средстава да набавимо довољно гаса, јер гас трошимо више него икад због развоја наше економије - рекао је Мали за ТВ Прва.

Када је ријеч о гориву, Мали је казао да у Србији неће бити ни несташице горива и да се оно у Србији продаје по дупло мањој цијени од оне по којој се продаје у појединим европским земљама.

Подсјетио је да је цијена евродизела 187 динара по литру у Србији, док је цијена безоловног бензина 176 динара, наводећи да је цијена у другим европским земљама и виша од три и по евра по литру.

-Код нас је цена горива око један и по евро, што значи да је више него дупло јефитиније гориво у Србији него у другим европским земљама - рекао је Мали.

Истакао је да се држава бори да обезијбеди грађанима све што им је потребно и да поново, као и за време пандемије, највећи дио терета кризе преузима на себе.

-Важно нам је да одржимо животни стандард, да заштитимо привреду и грађане, а на тај начин показујемо и бригу и снагу наше економије - рекао је Мали.

Министар је навео да Србија тренутно на рачуну има 150,4 милијарди динара, додајући да има довољно новца да реагује уколико то буде било потребно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана