Мали: Пријава за помоћ од 20 евра од 15. до 30. новембра

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Министар финансија Синиша Мали, је говорећи на конференцији за медије о законима који су на текућем засиједању Скупштине Србије, изјавио данас да грађани који су у међувремену постали пунољетни, као и они који се нису раније пријавили, могу да се пријаве за помоћ од 20 евра између 15. и 30 новембра.

Та помоћ ће бити исплаћена у децембру, а за њу је издвојено 14 милијарди динара. Према његовим ријечима, укупно је за двије протекле године исплаћено осам милијради евра привреди и грађанима . Мали је подсијетио да су исплаћена три пута по пола минималца, затим двије пуне минималне зараде за све из угоститељства и туризма, двије пуне зараде за самосталне умјетнике, по 60 евра за незапослене, по 100 евра за људе на Косову и Метохији и 200 евра за незапослене у КиМ.

Према његовим ријечима, други закон који је данас на дневном реду јесте закон о новом систему фискализације, којим се уводи нови систем фискализације а сходно захтевима привреде прелазни период је од 1. новембра до краја априла. “Привреда неће имати ниједан динар трошкова због увођења, а владином уредбом је прописано да ће обвезници добити по 100 евра по продајном месту и 100 по фискалном уређају, а та сума ће бити увећана за 20 одсто за оне који нису у систему ПДВ-а.

Према његовим ријечима, привредници ће имати користи од овог закона јер неће имати трошкова фискаллизације, контролних трака, обавезног сервисирања. Мали је навео да је од 1. октобра почела пријава пореских обвезника и до сада су се пријавила 892 пореска обвезника, а рок за пријаву за субвенције је крај јануара. Мали је навео да трећи закон који је на дневном реду јесте Закон о пореском поступку И пореској администарцији и њиме се даје могућност одлагања плаћања камате ако се плати главница пореског дуга.

Следећи закон који ће бити на дневном реду тиче се финансирање реконструкције пруге Суботица-Сегедин, односно дионице до Хоргоша у вриједности од 87 милиона евра чиме ће се поново изградити недостајући дио пруге.

Очекује се да ће у првој години примјене за 20 одсто бити већа наплата пореза примјеном нових закона јер ће велики дио изаћи из сиве зоне пореских обвезника Мали је истакао да је у трећем кварталу раст бруто друштвеног производа износио седам одсто и да ћемо ову годину завршити са растом од најмање седам одсто. „Имаћемо више пара и за путеве и плате и пензије, а са предлогом повећања плата и пензија изаћи ћемо наредних дана", рекао је Мали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана