Мали: Ове године почиње изградња самобалансираних соларних електрана

СРНА
Мали: Ове године почиње изградња самобалансираних соларних електрана

БЕОГРАД- Србија ове године започиње пројекат изградње самобалансираних соларних електрана капацитета једног гигавата са батеријским системима за складиштење електричне енергије, што је највећа инвестиција у обновљиве изворе енергије у Европи ове године, изјавио је министар финансија Синиша Мали.

Мали је, након састанка у Београду са финансијерима пројекта, истакао да се очекује да ће се реализацијом овог пројекта обезбиједити додатни гигавати електричне енергије из обновљивих извора, са годишњом производњом од 1,2 терават-часова, саопштено је из Министарства финансија.

"У овај пројекат укључене су најбоље светске компаније и финансијске институције, експортно кредитне агенције попут `Ју-Ес Ексим`, МИГА, Шведске извозно кредитне корпорације", рекао је Мали.

Он је нагласио Србија потпуно посвећена развоју обновљивих извора енергије, зеленој транзицији и улагањима у овај сектор.

Изградња би, како се очекује, требало да буде завршена 2028. године.

Самобалансирајуће соларне електране, за разлику од обичних соларних електрана које се састоје од ПВ панела и инвертера, садрже још батерије и нешто више регулационо управљачке електронске опреме.

Додавањем батерија, ствара се могућност да се вишкови произведене електричне енергије складиште и по потреби касније користе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана