Мали: Није само питање цене, већ да ли ће бити гаса и струје

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Министар финансија Синиша Мали оцијенио је данас да више није само питање цијене гаса и струје, већ је питање да ли ће их уопште бити.

Мали је за ТВ Пинк указао да је управо из тог разлога веома важан разговор предсједника Србије Александра Вучића са руским предсједником Владимиром Путином и подсјетио да је договор такав да омогућава да Србија има многоструко нижу цијену гаса него било гдје у Европи.

"То је важно за привреду, за грађане, али то није једини изазов. Изазов је питање снабдевања струјом у целом региону, а када се погледа шести пакет санкција Русији, питање је и снабдевање сировом нафтом", казао је Мали.

Оцјењује да су то огромни изазови и додаје да се осим њих појављује и велики изазов у прехрамбеној индустрији.

Указујући на то да је у Европи већ забиљжена несташица појединих намирница, Мали каже да је "једна мала Србија" и даље самоодржива.

У том смислу истиче да имамо довољно брашна, пшенице, кукуруза, шећера, уља и наглашава да је држава одговорно рекла да ће с једне стране чувати животни стандард грађана замрзавањем цијена одређених намирница, а с друге стране да ће напунити робне резерве за случај да дође до несташица.

Наводи да се и даље контролише цијена горива на пумпама и подсјећа да без обзира на огроман раст цијене гаса у Европи, у Србији није било повећања ни према грађанима, ни према привреди, што се односи и на струју.

"Упркос кризи у Европи и свету, ми смо и даље стабилни и сви пројекти који су започети се раде. Огромни су изазови пред нама, велика је борба за сваки киловат струје, за сваки метар кубни гаса. Радимо све да грађани Србије што мање осете ову кризу", казао је Мали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана