Мали: Хелезу смета лидерска позиција Србије у привредном расту

Срна
Мали: Хелезу смета лидерска позиција Србије у привредном расту

БЕОГРАД- Министар финансија Србије Синиша Мали поручио је да "непрестано звецкање ратоборним изјавама" министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза има лош призвук у региону који само жели економски просперитет и изнад свега мир.

Мали је истакао да је јасно да смета лидерска позиција Србије у привредном расту, иако је Србија увијек настојала да инвестициони бум који доживљава буде регионални мотор развоја.

Он је навео да је Србија у првом кварталу имала највећи раст у Европи од 4,7 одсто БДП-а, као и да је лидер у привлачењу страних директних инвестиција са 4,5 милијарде евра у 2023. години, док је БиХ у истом периоду привукла 873,5 милиона евра.

- Дакле, имамо пет пута више страних директних инвестиција само у 2023. години у односу на БиХ - навео је Мали и додао да је стопа незапослености у Србији у прошлој години износила 9,4 одсто, а у БиХ 13,2 одсто.

Мали је навео да је просјечна зарада у Србији у периоду јануар-март ове године износила 816 евра, а у БиХ 130 евра мање, односно 685 евра.

- Посматрано само за Федерацију БиХ, просјечна пензија је у периоду јануар-април износила је 314,7 евра, док је у Србији била 390,3 евра. Истовремено минимална зарада у Федерацији БиХ је 309,5 евра, а у Србији је прешла 400 евра - написао је Мали на Фејсбуку.

Као што је Хелез бесрамно лагао о предсједнику Србије Александру Вучић кога је оптужио да је "пуцао снајпером на Сарајево", наводи Мали, исто тако је лагао и о економској ситуацији у Србији и о стандарду њених грађана.

- Ако вам српски политички лидери нису по вољи, бар поштујте грађане Србије и не понашајте се политички незрело и недорасло функцији. То је минимум напора који је потребан за мир свих, а ваш максимум тензија који пружате - поручио је Мали.

Хелез је, поводом јучерашњег обраћања јавности предсједника Србије Александра Вучића, рекао, између осталог, да је властима у Србији "много лакше кривицу за катастрофално економско стање у тој држави пребацити на друге, него преузети одговорности".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана