Макрон: Што се тиче Француске, суспендована је либерализација виза за Косово

Г.С.
Макрон: Што се тиче Француске, суспендована је либерализација виза за Косово

ТИРАНА - Француски предсједник Емануел Макрон изјавио је данас у Тирани да је, што се тиче Француске, либерализација виза за самопроглашено Косово суспендована.

Макрон је на заједничкој конференцији за новинаре с албанским премијером Едијем Рамом, рекао да се од косовских и српских власти очекује да поново организују изборе у четири општинне на сјеверу Косова и да формирају Заједницу општина са српском већином.

- Ја то кажем врло јасно, вјеровали смо им о питању виза, то питање је Француска суспендовала јер се ради о поштовању дате ријечи и ријеч се не држи. Очекујем да ће се обје стране обавезати да ће напредовати у наредним седмицама. То је услов мира у цијелој регији - казао је Макрон.

Европска унија је раније ове године одлучила да визна либерализација за самопроглашено Косово ступи на снагу 1. јануара 2024. године.

Француски предсједник Макрон је истакао и да се са великом будношћу прате тензије које постоје између Приштине и Београда.

- Француска и Њемачка су дале предлог који је водећи за који мислим да је снажан и добар и очекујемо да га уваже обје стране. Мислим да је то одговорност Вучића, да најоштрије осуди чин од 24. септембра, јер доприноси враћању затишја на граници. Оно што очекујемо од косовских и српских власти је једноставно, поновна организација избора у општинама у којима су одржани у неприкладним условима, учешће Срба на овим изборима и у институцијама и признање Заједнице општина са српском већином од косовских власти - казао је Макрон.

Премијер Албаније Рама је позвао Косово да потпише француско-њемачки план. Рама је казао да Косово има све своје савезнике уз себе, да треба да дјелује независно од Србије и да иде својим европским путем. Рама је оцијенио и да је национална жалост у Београду која је проглашена за тројицу убијених српских нападача на Косовку полицију у Бањској, антиевропски скандал.

У Тирани је у понедјељак одржан Самит лидера Берлинског процеса, коме Макрон није могао да присуствује, па је стигао у Албанију тек синоћ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана