Макрон: Србији је мјесто у ЕУ

Танјуг
Макрон: Србији је мјесто у ЕУ

БЕОГРАД - Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је вечерас да је Србији мјесто у Европској унији и да је ЕУ потребна јака Србија, док је Србији потребна јака и суверена ЕУ, како би бранила њене интересе.

На заједничкој конференцији за медије са предсједником Србије Александром Вучићем у Палати Србија, Макрон је рекао да се вратио у Србију како би видјели како заједнички можемо да наставимо даље.

- У посљедњих пет година пуно тога је напредовало, пуно тога се промијенило, упркос ситуацији на међународној сцени. У посљедњих пет година наши међународни односи и партнерство доживјели су нови узлет. Ту је наша економска сарадња, француска предузећа, дугорочно су се ангажовала на инфраструктурним пројектима као што су Београдски метро, модернизација аеродрома Никола Тесла, на којој ћемо сутра обиљежити успјешно окончане радове, модернизација мреже за електроснабдијевање, управљање отпадом или сарадња у области здравства, рекао је Макрон.

Нагласио је да су привредне дјелатности све бројније у оба смјера и постижу све већи успјех, као што показују и разговори који су вођени данас у Београду, али и нешто раније у Паризу.

- Француска агенција за развој која је присутна у Србији од 2019. године издвојила је готово 600 милиона евра и планира и даље да развија своју активност у Србији. Наши стручњаци раде на пружању подршке у спровођењу реформи и еколошко-енергетској транзицији у Србији. Ови данашњи споразуми који су потписани су јако важни за све то, рекао је Макрон.

Додао је да је размјена двије земље у области културе и интелектуалних дјелатности такође доживјела нови узлет и истакао да је Француска била почасни гост на Београдском сајму прије неколико мјесеци.

- Сутра ћу имати задовољство и част да посјетим једну од ваших великих националних културних установа која се налази у Новом Саду. Као што видите, све то напредује, а како да не поменем овдје и Олимпијске игре. Како не поменути успјехе спорта и спортиста који нас приближавају, почевши од Новака Ђоковића. Ви имате вашег хероја кога сте ви овдје славили када се вратио у Србију. Ми смо га исто такође славили у Француској. Он је постигао невјероватан успјех, поручио је Макрон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана