Макрон се упознао са највреднијим дјелима Матице српске

Танјуг
Foto: Инстаграм

НОВИ САД - Предсједник Француске Емануел Макрон упознао се данас у Галерији Матице српске у Новом Саду са највреднијим дјелима сталне поставке ове значајне институције културе за српски народ.

Он је, у пратњи предсједника Србије Александра Вучића, обишао нови дио сталне поставке у којој је изложена национална умјетност Србије од 18. до 20. вијека.

Директорка Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски представила је гостима најзначајнија умјетничка дјела изложена у Галерији.

„Да бисмо разумели будућност, морамо да разумемо нашу прошлост. Почели смо прво са прикупљањем портета знаменитих Срба, као и

уметничка дела која представлају историју нашег града“, рекла је она током обиласка.

Представила је неке од најстаријих слика у колекцији из 18. вијека.

Макрон и Вучић били су у прилици да виде вриједна дела попут слике Милоша Обреновића како јаше на коњу, Доситеја Обрадовића, чувену слику Саве Шумановића - Морнар на молу - Проглашење Душановог законика...

„Ускоро очекујемо постављање изложбе испирисане француском уметношћу“, најавила је Палковљевић Бугарски и рекла Макрону да је Матица српска сјајно мјесто за промоцију француске културе.

Нова стална поставка у Галерији Матице српске у којој је изложена национална уметност Србије од 18. до 20. вијека биће за грађане отворена од октобра ове године.

Предсједник Француске је у дводневној посети Србији на позив предсједника Вучића, а посјета Макрона Матици српској наставак је развијања вјековне француско-српске културне сарадње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана