Мајка младића поријеклом из Србије кога је отео Хамас: "Осећам да је Алон жив"

Танјуг
Мајка младића поријеклом из Србије кога је отео Хамас: "Осећам да је Алон жив"

БЕОГРАД - Идит Охел, мајка 23-годишњег Алона Охела, младића српског поријекла, гостујићи у емисији "Уранак" на телевизији К1, рекла је да осјећа да је њен син жив, али да за пет мјесеци није добила никакву информацију о њему.

Седмог октобра прошле године милитанти палестинског Хамаса упали су на југ Израела. Више од хиљаду људи је изгубило животе у том крвавом нападу, док је више од 200 особа отето.

Идит је, на самом почетку разговора, описала тренутак када су она и њен супруг сазнали да је њихов син, који је отишао на музички фестивал, у рукама Хамаса.

"Седмог октобра се није јавио, и како је време пролазило, осетили смо да нешто није у реду. Слали смо му поруке и добили смо одговор само на једну, где нам је рекао да је у склоништу и да је добро. Међутим, сутрадан у раним јутарњим часовима, почели смо сазнајемо шта му се десило. Мој супруг је дошао и рекао ми да је Алон киднапован", каже мајка отетог младића.

Ту страшну информацију открио им је добар пријатељ њеног супруга, када је он отишао у болницу да пронађе Алона.

"Један његов добар пријатељ му је рекао да је Алон можда отет и да га у болници нема. Дан касније смо сазнали да је киднапован. Аленов најбољи пријатељ, који је био са њим у склоништу и преживео, рекао нам је да је на силу одведен у Газу и да је отет", додала је она.

Дијве недеље након нестанка, Идит је заједно са породицом гледала снимак отмице свог сина.

"Алонов брат је дошао до тог видеа. Хамас је поставио тај видео на коме се видело како они бацају седам ручних бомби на склониште. Алон и још неки људи су избацивали ручне бомбе. Једна је експлодирала у склоништу и онда смо видели како Хамас улази унутра и изводи Алона и још тројицу.

Видели смо све, да је крвав, али да се креће, помера руке, тако да смо видели да је жив", каже Идит Охел.

На питање, да ли након пет мјесеци има неку информацију о сину, каже да - нема.

"Немам. Алон има двојно држављанство, Србије и Израела, а српска Влада, посебно Вучић, су заиста урадили све што могу да га лоцирају, али нисмо добили информације од израелске Владе.

Они нису били у стању да нам пруже било какве информације о томе где је и да ли је жив. Ја сам његова мајка и могу да га осетим, да је он у реду. Осећам то у себи да је жив, али нисам добила ништа званично од власти, било српских, или израелских", додала је она. У бројним градовима изван Израела, и у Србији, породица Охел, организовала је поставку "Жути клавир", која подсећа људе на њиховог сина и преостале таоце.

"Он је свирао клавир; био је пијаниста. За нас је било природно да имамо клавир - жут. Порука је да није сам; жута боја симболизује светлост особе која седи за клавиром. Свира, пева и пијаниста у тој ситуацији није сам, јер долазе људи који слушају музику. Порука је да морамо да схватимо да Алон не може да свира сам.

Ми се молимо за њега и све остале таоце. Морамо да будемо свесни шта се дешава и да је Алону и свима њима који су тамо потребна наша помоћ да се врате кући. Сви у свету морају да нас подрже и да нам помогну да се Алон врати кући", рекла је Идит Охел.

Током кратког прекида ватре, око 50 Израелаца ослобођено је из Газе, у размокену за палестинске затворенике, међутим, Алон није био међу њима. Ипак, иако је у контакту са породицама пуштених талаца, Идит каже да од њих никакву информацију није успела да добије о свом сину.

"Пре свега, ја сам у контакту и упознала сам све породице талаца. Чула сам за људе који су се вратили и ја сам срећна због њих, али нико није видео Алона.

Он је отет са музичког фестивала и сви људи који су се вратили нису знали где је он, и схватам зашто је то тако. Већина особа које су се вратиле су жене или деца, Алон је мушкарац, он има 23 године данас.

Рођендан му је био 12. фебруара", каже Алонова мајка. Она додаје да већина људи који су ослобођени нису били с њим, тако да није добила никакву информацију. "

Верујем да је сваки талац који се враћа кући прошао кроз нешто, али су то све различите ситуације. Свачија ситуација је другачија, били су у друштву различитих људи, тако да не знамо ништа, што је јако тешко", закључила је Идит Охел у емисији "Уранак" на телевизији К1.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана