Majка Андрије Чикића уочи годишњице смрти јединца: Бескрајно сам поносна и бескрајно тужна

ГС
Foto: Курир

У масакру у "Рибникару" живот је поред осам дјевојчица изгубио и један дјечак - Андрија Чикић (14). Андрија је био талентовани пијаниста, велики човјек и омиљени друг.

Сузана Станковић Чикић, Андријина мама, смогла је снаге да уочи годишњице синовљеве смрти говори о њему. Истиче да је на свог јединца бескрајно поносна, али и да је сада бескрајно тужна.

- О свом сину бих могла да причам данима, одувек је био посебно дете, дружељубив и енергичан, са пуно интересовања. Од малих ногу, Андрија је имао изражену потребу да разуме, да помогне, да се захвали. Умео је да саслуша и да сачува тајну, учили смо од њега - започела је причу Сузана.

Андрија је волио језике, али и математику, с пажњом се бавио музиком, али и спортом, а поред многобројних обавеза, времена је увијек налазио и за дружење са вршњацима. Био је човјек у малом, утисак је оставио на оне који су га познавали, али и на оне који су га упознали кроз рад и нове приче његових родитеља након трагичне смрти.

- Инспирација је био и раније, а остао је и након 3. маја. На стотине писама стизале су нам од тог тренутка, и то са разних страна света, често на његовом гробу затекнем неко ново писмо. Писма стижу и дан данас, како од одраслих, тако и од деце, у свему томе једно је исто - наш Андрија је инспирација и млађим и старијим генерацијама, мотивише свет да остварују своје снове и иду ка добрим стварима у животу. Андрија није имао страх да сања велике снове, ја сам поносна и захвална што сам таквом дечаку мама и ту сам да будем тандем са њим - каже она.

Меморијално такмичење за најбоље младе композиторе названо је по Андрији Чикићу, а његова мама каже да је он био прави умјетник са својих четрнаест година, пише Курир.

- Мој циљ је да сачувам сећање на свог сина, а тим поводом одржано је управо и то Меморијално такмичење за најбоље младе композиторе, конкурс се поново одржава у мају. Циљ нам је да то такмичење пређе и границе наше земље - каже Сузана.

Подсјетимо, Андрија је био талетовани пијаниста и композитор, а његови родитељи често су умели да истакну његове радове на друштвеним мрежама који су наишли да гомилу похвала и аплауза. Родитељски понос су и његове три музичке награде које носе име Андрија Чикић.

Андрија Чикић је рођен 5. марта 2009. године у Београду. Интересовање за музику је показивао од најранијег дјетињства, а клавир је свирао од шесте године. Добитник је више првих награда на националним и међународним музичким такмичењима, као и добитник специјалне награде за извођење композиције "Burgmuller Etude D-dur" 2019. године.

Наступао је на више концерата и учествовао на међународном такмичењу ВИРТУОЗИ В4+, СВИРАМО ЗАЈЕДНИЧКИМ ЈЕЗИКОМ. Био је члан националног жирија који је оцјењивао извођаче на Дјечјој пјесми Евровизије, одржаној у новембру 2020. године.

Дјечак је, подсјетимо, страдао 3. маја у ОШ "Владислав Рибникар" када је ученик одјељења у који је ишао и Андрија запуцао на школске другаре и у свом крвавом пиру убио укупно деветоро дјеце међу којима је био и овај дјечак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана