Маја борави у кући од блата старој више од 200 година, најбољи је ђак и има само 2 жеље

ГС
Foto: Српскаинфо

На подручју села Никинци, између Шапца и Руме живи породица једне мале Маје којој је једина жеља да има розе собу и купатило.

Без нормалних услова за живот, њена мајка се труди да од ње направи човјека, али због низа околности које су јој се десиле у животу, жена је остала ту гдје јесте и без игдје икога да јој помогне.

Маја се купа у лименом кориту покрај шпорета на дрва, а њена мајка грије воду у старом лонцу за веш како би свом дјетету могла да приушти топлу воду. Она нема своју собу, спава са својом мајком на старом кревету, док јој је отац већину времена одсутан, трудећи се да заради и сваки динар донесе у кућу.

Маја Ранковић има свега седам година и живи у кући старој преко 200 година и то од блата! Њени родитељи су је касно добили, а сада једва прекрајају крај с крајем и на сву ту муку им се кућа распада, а колика год помоћ да пристиже од других људи, нажалост, није довољна.

Мала Маја иде у први разред основне школе и најбољи је ђак, иако нормалних услова за учење и хигијену код куће нема, то је не спрјечава да ређа петице.

– Она ми је цијели свијет, сва радост у животу и колико год да је тешко, ја због ње морам да се борим – почела је причу Мајина мајка Сузана и додаје да се труди да ради са својим дјететом и води рачуна о њој најбоље што може.

Сузана је добила отказ са посла на којем је радила, а како и сама каже, трудила се да помогне свима и, нажалост, завршила без прихода.

– Ја сам због своје доброте дошла у ову ситуацију. Ишла сам свима да помажем и нисам никоме хтјела да наплаћујем. Радила сам у Геронтолошком центру у Руми и добила сам отказ на правди Бога – прича за Блиц Сузана Перић.

Мајин отац, а Сузанин партнер, ради за приватну фирму у Новом Саду и за свој рад прима минималац који наравно није довољан за издржавање цијеле породице.

– Ја желим да радим око куће, вољела бих да добијемо пластеник, Маја ми исто помаже око свега – прича Сузана и додаје како је задобила опекотине када јој се просула прокључала вода на ногу, преноси Српскаинфо.

Моја кћерка само жели нормално да живи

– Тренутно не могу ни да ходам како треба због повреде, а и Маја се труди да ми помогне чак и док сам у оваквом стању. Она дијете има непуних осам година и стално је око мене, када би било могућности да добијемо тај пластеник, то би нам много помогло – прича Сузана, а глас јој дрхти.

Жеље ове дјевојчице су веома скромне, једино за чим жуди је да има купатило у којем ће моћи да се окупа и среди како воли и своју розе собу у којој ће моћи да настави да учи и игра се.

– Моја кћерка само жели нормално да живи. Једва сам је добила, родила сам је са 40 година, супруг и ја смо жељели дјецу и ето, десила се она – додаје Сузана.

Маја је седми рођендан прославила без своје розе собе и без купатила у којем би могла да се за исти и среди онако како жели.

– Трудим се што више да проведем времена са својим дјететом, да будем добра мајка, да моје дијете буде уредно и нахрањено, трудим се да јој пружим сву љубав овог свијета – рекла на крају своје приче Сузана.

Маја је први пут прославила рођендан када је напунила седам година

Ситуацију ове породице је детаљно описала и Мирослава Ноћајац из удружења “Оброк за друга” која им помаже још од прошле зиме.

Она је Маји прошле године организовала забаву за рођендан, а успјела је да уз помоћ донација среди столарију у кући Мајине породице. Но, обзиром да је кућа веома стара, кров је уништен и прокишњава након невремена које се десило прије пар мјесеци.

– Она никада није славила рођендан, ја сам јој тада организовала прославу и донијела аниматоре, било је прељепо, она је била пресрећна – истиче Мирослава.

Мирослава се труди да им помогне са свим донацијама које је добијала уз помоћ свог удружења, али на жалост, помоћ пристиже веома споро и недовољно да покрије све радове око и унутар куће.

Иако је Мирослава успјела да обезбједи столарију у кући, то је и даље недовољно да би се Маји обезбједили нормални услови за живот. Једино од чега ова породица тренутно зависи су 10 прстију Мајиног оца и наде да и даље постоје људи великог срца који би хтјели да им помогну. Иако имају кров над главом, да ли је онај који прокишњава добар да их сачува?!

Сви људи доброг срца који желе да помогну Мајиној породици то могу да учине уз помоћ уплате на жиро рачун удружења “Оброк за друга” и е-мејл адресе Мирославе Ноћајац која помаже овој породици.

Žiro račun: 105000000230182969

Kontakt: [email protected]

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана