Лукић: Надамо се добром исходу ако судије буду хтјеле да прочитају доказе

Срна
Лукић: Надамо се добром исходу ако судије буду хтјеле да прочитају доказе

БЕОГРАД - Шеф тима одбране генерала Ратка Младића адвокат Бранко Лукић потврдио је Срни да је изношење жалби на пресуду генералу пред Хашким механизмом заказано за 16. и 17. јуни и поручио да се одбрана нада добром исходу који је загарантован ако судије буду хтјеле да прочитају доказе.

Лукић је навео да је одбрана припремила жалбу на 300 страница јер јој је толико простора дато и да се састоји од девет главних дијелова.

“Имали смо мањи број страна него што нам је било потребно, али то је редовно стање горе. Пресуда је од 2.500 страница, а ми смо морали да напишемо жалбу на 300, тако да морамо да приступимо мало другачијем начину оспоравања ствари. Не можемо да идемо ствар по ствар него смо морали да групишемо шта нам је најважније, чак можда да се не одради све, јер једноставно нема места”, појаснио је Лукић.

Лукић је рекао да се одбрана нада добром исходу.

“Ако хоће да прочитају доказе, онда нема проблема. Проблем је што су судије које су до сада судиле људи чији је ум затрован западном пропагандом. Они једноставно не могу да се откују од тога. Не ради се ни о томе да ли су непоштени или поштени. Они су једноставно само заковани у првостепеном већу”, навео је Лукић.

Он је нагласио да је “некада владало мишљење да су црнци интелектуално инфериорни у односу на бијелце, а жене интелектуално слабије од мушкараца, а да је данас нормално оно што је направљено кроз западне медије, а то је да су Срби лоши момци”.

“И они - судије једноставно нису могле да се ишчупају из тога. Нису могли да прихвате ниједан доказ који је супротан западним тврдњама. Ми стално говоримо глувим ушима. Надамо се да ове судије можда нису толико отроване. Ево, надамо се да ће ове судије смоћи снаге да погледају доказе”, рекао је Лукић и додао да је довољно да се погледају само докази за Маркале за које је генерал Младић осуђен.

Он је прецизирао да је ријеч о два физичка доказа, односно двије мине које су по Тужилаштву и по бошњачким истражитељима експлодирале на Маркалама, а који су у Хагу “покварени”.

“Покварени су, јер када су видели да су наши вештаци срушили причу базирану на тим материјалним доказима, они узму и покваре. Има неки прстен у средини који не може ни од експлозије да се помери, али може човек руком са специјалним кључем. Значи, дошао је неко у Трибунал или запослени у Трибуналу или су неком омогућили да то уради и покварио је те доказе. И сада генерал Младић је крив, а немају доказе”, указао је Лукић.

Лукић је рекао да прави вјештак није смио да дође да свједочи у овом предмету јер је ухваћен у лажима већ у процесу Радовану Караџићу, подсјетивши да је током унакрсног испитивања раскринкао “полувјештака”.

“Они су тотално размонтирани и то што не могу да чују аргумент противан западној пропаганди је зато што не смеју. Он су бомбардовали Србе базирано на томе. Па како смеју да проузрокују сутра тужбе против НАТО пакта и западних земаља уколико су за то неоправдано окривљени Срби. То је такав низ, хиљаде је таквих ситуација у предмету”, рекао је Лукић.

Он је навео да је одбрана пристала да жалба буде изложена 16, односно 17. јуна, али да не зна каква ће тада бити процедура у Холандији с обзиром на пандемију вируса корона.

“Ми смо пристали. Горе још важи 14 дана карантина. Онда ћу морати да одем 14 дана раније да то испоштујем. Ми пратимо шта се дешава”, рекао је Лукић.

Он је навео да је генерал Младић у лошем здравственом стању, а да из Трибунала “масно лажу” о томе.

“Он је тамо и отишао болестан, а стање се погоршава. Сада су признали након толико година да је имао мождани удар. Масно лажу, али немају контролу никакву. Раде шта хоће, а нас не слушају”, рекао је Лукић.

Међународни механизам за кривичне судове изношење жалби на пресуду генералу Ратку Младићу заказао је за 16. и 17. јуни. Изношење жалби на првостепену пресуду било је првобитно заказано за 17. и 18. март, али је одгођено због генералове операције.

Он је оперисан 28. марта, а љекари су, како је наведено у саопштењу Механизма, закључили да се Младић опоравља добро и да је разумно очекивати да је вријеме од шест седмица опоравка довољно.

Првостепеном пресудом Хашког трибунала из 2017. године Младић је осуђен на доживотну казну затвора због наводних ратних злочина током рата у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана