Лучић: Сигнал “Телекома” неће бити укинут на Косову

Срна
Foto: B92

БЕОГРАД - Компанији “Телеком Србија” неће бити укинут сигнал на подручју Косова и Метохије, нити планира добровољно да га укине, рекао је генерални директор ове компаније Владимир Лучић након што су приштинске власти компанији “МТС” поништиле сертификат о регистрацији.

Као разлог наведен је “пропуст у документацији”, односно да пасош једног од одговорних лица није складу са прописима приштинских власти, што Лучић оцјењује као “велики апсурд”, те додаје да “МТС” сада на располагању има два правна лијека.

Први је, наводи он, да у року од 30 дана поднесе жалбу институцији која је поништила регистрацију, а други да од суда у Приштини тражи привремену мјеру суспензије до судског спора.

Лучић је рекао за “Еуроњуз Србија” да се “Телеком Србија” у рјешавању овог проблема ослања и на помоћ међународне заједнице, за коју каже да је сада на испиту и да од њих очекује исту реакцију као и у случају телевизије “Клан Косова”.

“То је вишеструки апсурд који би озбиљно угрозио Бриселски споразум који онда фактички не би постојао, али много битније од свега, потпуно би одсекао једну популацију од могућности да имају добру комуникацију са остатком Србије, приступ телевизијама и добром интернету”, навео је Лучић.

Он је додао да би српска популација од 30.000 домаћинстава била одсјечена од телекомуникација и да би то уједно била катастрофална порука свим Србима да нису добродошли.

“Гашење жМТСж-а би донело ненадокнадиве последице по опстанак Срба на Косову и Метохији. Надам се да ће међународна заједница реаговати и да ће њихов притисак бити важан фактор у томе да се наша жалба прихвати”, истакао је Лучић.

Он подсјетио да је жТелеком Србијаж обавијестио Брисел, као и све стране амбасаде у Београду и Приштини о кршењу Бриселског споразума.

Лучић каже да је још један битан разлог зашто се кренуло у кампању против “Телекома” то што Куртијева администрација врши велики притисак на ову компанију у посљедњих годину дана.

“О томе смо више пута обавештавали, пре свега америчку Амбасаду у Приштини, а познато је и да су пре два и по месеца пробали да угасе телевизију жКлан Косоваж - највећи опозициони медиј под истим разлогом јер су пронашли да у регистрационом листу пише жПећ, Република Србијаж”, рекао је он.

Онда се, напомиње Лучић, подигла међународна заједница, имали су демонстрације да би скренули притисак са тог случаја, Приштина каже да је поново испитала све регистре и у новом таласу обавијестила 15 фирми да их гасе, међу којима је и “Телеком”.

Косовска Агенција за регистрацију предузећа /АРБК/ поништила је 15 сертификата о регистрацији привредних субјеката који су садржали, како они тврде, “неуставни садржај”, а међу њима је и подружница “Телекома Србије” на Косову и Метохији “МТС”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана