Лончар: До љета би епидемија могла бити под контролом

Срна
Лончар: До љета би епидемија могла бити под контролом

БЕОГРАД - Министар здравља Србије Златибор Лончар сматра да би Србија, ако се грађани вакцинишу и наставе да буду дисциплиновани, могла да до љета стави под контролу епидемију вируса корона.

"То значи да ћемо имати добру ситуацију и да размишљамо о ономе о чему нисмо могли. Моћи ћемо да размишљамо о одласку на море. То зависи од нас, имамо шансу, на добром смо путу", рекао је Лончар новинарима у Београду, након што је ревакцинисан на Институту "Торлак" у Београду.

Лончар је, када је ријеч о производњи руске вакцине "спутњик ве" у Србији, рекао да ће се то знати до петка или суботе, када руски стручњаци посјете Институт "Торлак" у Београду и обиђу погоне.

"Прва фаза подразумева да дође већином готова супстанца. жТорлакж већ има искуства са тим. За нас је изазов друга фаза. За прву фазу жТорлакж има, купили смо две машине. Имамо бочице и апарате, остало је само да се набави /опрема/за обележавање бочица", рекао је Лончар.

Према његовим ријечима, претпоставке су да се за два до три мјесеца почне са једним дијелом производње - да већином дође готова супстанца, а у Србији да се пакује.

"То је прва фаза за коју би били спремни да кренемо. За нас је изазов друга фаза да кренемо од семена да правимо. Петак или субота је дан када ћемо имати прецизније информације", рекао је Лончар.

Он је подсјетио да је данас званично почела ревакцинација, али и да се наставља са вакцинацијом, као и да је до сада вакцинисано 557.000 грађана Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана