Љубиша Буха Чуме свједочи на суђењу за прву отмицу припадника "земунског клана"

Танјуг
Љубиша Буха Чуме свједочи на суђењу за прву отмицу припадника "земунског клана"

БЕОГРАД- Некадашњи свjедок сарадник тужилаштва Љубиша Буха Чуме позван је да свjедочи на суђењу двојици полицајаца и двојици припадника "земунског клана" окривљених да су 1997. године починили разбојништво, током којег је био киднапован студент Новак Стеванић (22), који се након тога убио.

Виши суд у Београду је на крају данашњег суђења за овај случај, који је познат и као прва отмица "земунског клана" у којоj је учествовао и покојни Душан Спасојевић, заказао наставак за 23. март када би требало да свjедочи Буха и још шест свjeдока.

Буха је раније испитан у истрази, али се одбрана није сагласила са читањем његовог исказа већ је тражила да свjедочи непосредно пред судом.

Претходно је на данашњем суђењу свједочио некадашњи шеф Одсјека за сузбијање криминалитета у Земуну Милан Миољковић, који се такође суочио са првооптуженим полицајцем у пензији Миланом Радукићем.

Поред Радукића оптужени су и припадник Жандармерије Саша Ђајић, као и некадашњи припадници "земунског клана" Никола Бајић и Горан Ристић.

Према оптужници, тројица оптужених су Стеванића на силу убацили у аутомобил, а затим га држали на непознатој локацији гдје су га малтретирали и захтјевали од њега кључеве од стана његових родитеља. Затим су из сефа у стану украли већу количину злата и око 100.000 њемачких марака.

Миољковћ је посвједочио да је Новаков отац пријатељски дошао код њега у канцеларију и жалио му се да полиција не поступа по његовим кривичним пријавама за крађу возила као и да његовог сина тјерају на полиграф поводом пријаве за поменуто разбојништво.

Службену биљешку о тој посјети није саставио јер је Зоран Стеванић, како је рекао, дошао пријатељски, а његовим случајевима су се бавиле друге службе у полицији.

На питање тужиоца Ненада Стефановића да ли је полиграф тих година (1997/98) примјењиван за потврду исказа оштећених, некадашњи полицајац је одоговорио да у својој каријери то није доживео.

Потом је извршено његово суочавање са Радукићем на околност ко је био у његовој канцеларији.

Миољковић је тврдио да је био само Новаков отац, Зоран Стевовић, док је Радукић тврдио да је видио и оца и сина.

Поред оптужених и покојног шефа "земунског клана", у овом кривичном дјелу наводно је учествовао и тадашњи полицајац, касније свједок-сарадник у процесу против "земунског клана", такође покојни Зоран Вукојевић.

Оптужени Ђајић је био Вукојевићев кум.

Стеванићу су пришли у Сарајевској улици, показали легитимације и наредили му да крене с њима.

Потом су га убацили у "голф 2", за чијим је воланом био оптужени Ристић и потом га предали вођи клана - Спасојевићу, како би му рекао гдје су у кући његових родитеља сакривени новац и драгоцјености.

Ова - прва "отмица" клана из Земуна, послије које су услиједиле и многе друге, ријешена пошто је бивши припадник клана Никола Бајић, који у затвору служи казну од 35 година, тужилаштву раније до детаља описао догађаје.

Оптужени полицајци су у вријеме отмице радили у Полицијској станици у Земуну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана