Љепојевић: Курти ради оно што Запад каже, Косово је западни пројекат

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Спољнополитички коментатор Синиша Љепојевић рекао је данас за Танјуг да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти ради оно што Запад каже, јер је цијело Косово пројекат Запада.

Напомиње да нема помака у деескалацији ситуације на КиМ зато што је насиље, које је довело до актуелне кризе, инструмент притиска на Србију, да оно, како објашњава, није спонтано настало, и да искуство од 2004. године говори да се насиље генерише како би се користило као инструмент притиска на Србију за неке нове уступке. 

Додаје да је очигледно да тај модел више није толико ефикасан, али је такође очигледно да се у политичкој елити Србије схватило да негдје мора то да стане, и да мора да се одреди један минимум испод кога Србија не може да иде јер је у посљедњих петнаестак година, Србија учинила много уступака према захтјевима Запада, када је ријеч о Косову.

"Курти ради оно што Запад каже, да се разумијемо, не Курти него и прије њега, то је једноставно позиција Албанаца јер цијело Косово је западни пројекат. Без Запада оно не би постојало ни као проблем ни њихова власт", закључио је он и додао да није реално очекивати никакве санкције према Приштини, јер је у основи то политика Запада да се преко насиља инструментализује притисак на Србију.

Љепојевић сматра да би се Америка радо ослободила Куртија јер је он већ завршио своју мисију, и да би сада требало да дође неко други ко би могао да буде изговор за нови почетак.

До које мјере ће Курти ићи даље и до када би он могао да остане као премијер привремених институција, зависи од процјене шта је за америчке интересе најбоље, али да је тешко процијенити да ли ће та процјена бити ефикасна јер се, наглашава он, види бахата и погрешна процјена да се дозволе избори на којима је гласало пет људи, наводи Љепојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана