Љајић: Oчекују се туристи из региона

Срна
Љајић: Oчекују се туристи из региона

БЕОГРАД - Министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација и информационог друштва Србије Расим Љајић рекао је да Србија не очекује велики број страних туриста, али очекује туристе из земаља региона.

Љајић је рекао да очекује да ће и највећи број држављана Србије дио свог одмора или цијели провести управо у Србији.

Он је оцијеннио да ће Србија имати велику штету у туристичком сектору због кризе са вирусом корона, али да се то неће одразити у великој мјери на укупну привреду, јер је учешће туризма у БДП-у три одсто.

Љајић је рекао Телевизију “Пинк” да је штета у туризму неминовна и не може да се надокнади никаквим мјерама, али да држава покушава да је ублажи, те подсјетио да Свјетска туристичка организација процјењује да ће штета у међународном туризму износити више од 900 милијарди евра.

Према његовим ријечима, Србија је одлично одрадила посао када је трговина у питању и није се осјетила криза, пошто су производња и трговина радиле све вријеме кризе.

“У неким гранама је увоз био већи, у неким мањи, као и када је извоз у питању. Цео сектор трговине није прошао лоше, дошло је до пада продаје луксузне робе, беле технике, намештаја, али не и прехрамбених производа”, навео је Љајић.

Љајић је истакао да је 83 одсто свих житарица које је ишло на Косово и Метохију стизало из Србије, и то у тренутку када је наступила криза са вирусом корона, те подсјетио да је брашно било производ који је највише пласиран на тржиште Космета.

Он је навео да је Србија остварила раст у извозу житарица у региону и Европи, у марту је забиљежен раст извоза цигарета и дувана, а истовремено и увоз нафте и медицинске опреме и средстава, што је сасвим логично.

Љајић је оцијенио да економска стратегија мора бити базирана на могућности да се појави други талас, мислећи на ковид-19.

“Живот не може да стане нити да економија трпи последице”, истакао је Љајић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана