Литија прошла кроз Прилужје након више деценија

Срна
Литија прошла кроз Прилужје након више деценија

ПРИЛУЖЈЕ - У Прилужју, највећем српском селу у општини Вучитрн, данас је организована прва литија послије Другог свјетског рата поводом прославе сеоске славе - Свете Недјеље.

Послије литургије, којој је присуствовало више стотина мјештана, локални парох Милован Којић је у бесједи рекао да је данашња литија нови почетак живота у Прилужју.

-Обновили смо камен-темељац вере и наде да ће сутра бити боље и да ће наша покољења наставити да славе Свету Недељу онако како су то чинили наши преци пре скоро стотину година - рекао је Којић.

Улицама и сокацима Прилужја којима је прошла литија предвођене дјецом, чуле су се молитве упућене за здравље, спасење и јединство.

-Трудили смо се да посејемо, али узалуд смо се трудили ако Бог не пошање Духа свога како би нам подарио оно што нам је потребно за спасење, како би нас охрабрио да останемо заувек на својим огњиштима - рекао је Којић.

Звонар у цркви Драган Бојковић каже да се мали број мјештана сјећа литија кроз село о Светој Недјељи.

- Служене су прије Другог светског рата и од тада до данас нестао је обичај да о сеоској слави литије прођу кроз село, како би сваком домаћину, како се верује, донеле спокој, мир и благостање - рекао је Бојковић Срни.

Бојковић је у име Црквене општине захвалио Привременом органу општине Вучитрн за идеју о обнови овог доброг, старог вјерског обичаја, те додао да се за славски колач за наредну годину пријавило више домаћина.

Предсједник Привременог органа општине Вучитрн Милан Костић појаснио је да је одлука о обнови обичаја Светој Недјељи потекла прије десетак година, али тадашњи општински функционери, сматра, нису имали храбрости да заједно са народом прославе сеоску славу.

-Поставили смо нови камен-темељац и надамо де да никада више овај наш обичај неће престати и да ће убудуће много више младих живети у Прилужју, како би смо се одужили и вери и крсту, а и нашим прецима -  рекао је Костић Срни.

Литију и прославу сеоске славе Свете Недјеље у истоименој цркви изграђеној 1967. године, обезбјеђивала је Косовска полицијска служба, уз надгледање словеначког контигента КФОР-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана