Линта: Забранити Хрватској да слави што је побила и протјерала Србе

Срна
Линта: Забранити Хрватској да слави што је побила и протјерала Србе

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да Србија треба да покрене правну, дипломатску и политичку борбу за истину о карактеру ратова деведесетих година прошлог вијека, о страдању српског народа и да се забрани Хрватској да слави злочиначку акцију "Олуја" у којој је убијено више од 2.000 српских цивила, а 250.000 Срба протјерано.

Линта тражи да се процесуирају одговорни за масовне злочине над Србима, да се једнако поштују све жртве и да се ријеши питање несталих лица.

"Осим тога, Србија треба да покрене дијалог са Хрватском о рјешавању отетих имовинских, стечених и других права прогнаних Срба и других оштећених грађана и накнади штете за уништену и отету имиовину. Никада нећемо заборавити некажњени злочин и никада нећемо престати говорити о српским жртвама", поручује Линта.

Он истиче да је хрватска војно-полицијска акција "Олуја" некажњени злочин који траје 28 година, који Срби никада неће заборавити и који је завршни чин етничког чишћења српског народа са подручја Хрватске.

"У Хрватској се сваког 5. августа на државном нивоу слави прогон око 250.000 Срба са подручја Сјеверне Далмације, Лике, Баније и Кордуна, а више од 2.000 српских жртава, од тога 1.200 цивила, се систематски умањују, понижавају и омаловажавају", наводи Линта у писаној изјави.

Он подсјећа да је српска имовина "темељно опљачкана, уништена и отета", а Хрватска у којој се негирају масовни ратни злочини над Србима и славе злочинци, што јасно потврђује да она живи заробљена у својој мрачној прошлости.

"Дан сјећања на страдање и прогон Срба у злочиначкој акцији жОлујаж је повод да се сви сјетимо и непријатељских хрватско-муслиманских офанзива у којима је од 28. јуна до 10. октобра 1995. године страдало 1.644 лица, а протјерано 120.000 Срба из 13 западнокрајишких општина: Гламоч, Босанско Грахово, Дрвар, Босански Петровац, Купрес, Доњи Вакуф, Јајце, Рипач, Босанска Крупа, Кључ, Сански Мост, Мркоњић Град и Шипово", подсјећа Линта.

Он истиче да је на овом подручју српска имовина је плански опљачкана, уништена и отета. /к

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана