Линта: Тужилаштво Србије да процесуира налогодавце и починиоце акције "Откос"

Срна
Линта: Тужилаштво Србије да процесуира налогодавце и починиоце акције "Откос"

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво Србије за ратне злочине да покрене истрагу и подигне оптужнице против налогодаваца и починилаца свирепих злочина над Србима током и послије злочиначке акције хрватске паравојске “Откос”, која је почела прије три деценије, са циљем етничког чишћења Срба са подручју источне Билогоре у троуглу који чине Бјеловар, Дарувар и Вировитица.

Линта је подсјетио да је прије и током злочиначке акције “Откос”, започете 31. октобра 1991. године, убијен 41 цивил и 23 припадника Територијалне одбране, а да је са тог подручја протјерано 4.000 Срба.

“Готово сви цивили су свирепо убијени клањем или ватреним оружјем након пребијања и мучења, а неколицина су спаљени послије извршеног злочина. Међу страдалим војницима и цивилима осим Срба, било је Хрвата, Мађара и осталих поријеклом из мјешовитих бракова”, рекао је Линта и указао да се још трага за посмртним остацима 15 жртава.

Он је навео да су послије завршетка “Откоса” ликвидирани преостали Срби и услиједило планско пљачкање, паљење и минирање српских кућа и православних цркава у Растовцу и Доњој Рашеници које су саграђене крајем 17. и почетком 18. вијека, саопштио је Савез Срба из региона.

Линта је указао да је за злочине и источној Билогори одговарао само Вељко Марић кога је Вијеће за ратне злочине у Београду осудило на 12 година затвора због убиства једног српског цивила.

“Српско Тужилаштво је отворило истрагу протв Марића за ликвидацију још двојице Срба и мучење једног српског цивила. Нажалост, Марић је у јуну 2105. године изручен Хрватској на издржавање казне гдје има статус хероја због суђења у Србији. Хрватска није наставила кривични поступак против Марића за убиство још двојице Срба, већ га је пустила на условну слободу”, прецизирао је Линта.

Он је поручио да је крајње вријеме да Тужилаштво Србије за ратне злочине процесуира бројне злочине над српским народом.

“То је један од начина да се разобличава брутална лаж и измишљотина да су Срби агресори и злочинци, а Хрвати и Бошњаци тобоже ослободиоци и жртве”, каже Линта.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана