Линта: Тужилаштво србије да процесуира Хрвате и Бошњаке

Срна
Foto: Политика.рс

БЕОГРАД - Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је Тужилаштво Србије за ратне злочине да покрене кривични поступак против Хрвата и Бошњака који су наредили и извршили бруталне злочине над Србима у западнокрајишким општинама 1994. и 1995. године, јер је неприхватљиво да за то још нико није кажњен.

“Апсолутно је неприхватљиво да ни 25 година након завршетка рата нико није кажњен за ратне злочине које су припадници Хрватске војске, тзв. Армије БиХ и ХВО починили над Србима у општинама Мркоњић Град, Рипач, Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч, Кључ, Сански Мост, Крупа на Уни, Шипово, Србобран, Јајце и Купрес”, навео је Линта.

Линта је нагласио да бројне чињенице показују да Срби не могу да очекују правду од правосуђа БиХ које је вандејтонска категорија и наметнуто Републици Српској и српском народу у БиХ.

“Тужилаштво и Суд БиХ нису независне и непристрасне институције већ су у стварности продужена рука СДА и политичког Сарајева. Главни задатак правосуђа БиХ је кажњавање Срба с циљем да би се оправдала најбезочнија измишљотина да су Срби тобоже агресори који су извршили геноцид и масовне злочине над Бошњацима а Бошњаци тобоже браниоци и жртве великосрпске агресије”, навео је Линта.

Он је подсјетио да су западнокрајишке општине биле у саставу Републике Српске и да је са тог подручја протјерано више од 120.000 Срба, убијено 1.644 српских војника и цивила, а српска имовина је плански пљачкана, паљена и уништавана, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Линта сматра да Србија и Српска треба заједно да покрену политичку, правну и дипломатску борбу у међународној заједници за утврђивање истине о карактеру рата у БиХ и потреби ревизије пресуда Хашког трибунала и Међународног суда правде које су засноване на лажним доказима и лажним изјавама свједока-сарадника.

Линта је навео да је потребно међународној заједници предочити бројне чињенице које јасно потврђују да је главни кривац за рат у БиХ СДА и њен предсједник Алија Изетбеговић који је два пута одбио споразум са Србима.

“Циљ злочиначке политике Изетбеговића је био протјеривање српског народа са својих вјековних огњишта и стварање исламске државе без или са што мање Срба који би били грађани петог реда”, нагласио је Линта.

Поред Алије Изетбеговића, Линта је напоменуо да је кривац за рат и усташки режим Фрање Туђмана, јер је Хрватска 1992. године извршила агресију на БиХ и починила монструозне злочине над Србима у Посавини, а током рата у западној Херцеговини, западнокрајишким општинама и другим мјестима, саопштио је Савез Срба из региона.

Хрватска војска је у септембру и октобру 1995. године су из западнокрајишких општина које су биле у саставу Републике Српске протјерале 120.000 Срба, убиле 1.644 војника и цивила, те опљачкале покретну имовину, а непокретну уништиле и онеспособиле.

За собом су оставиле пустош и масовне гробнице. У Мркоњић Граду је из масовне гробнице ексхумирано 181 тијело жртава, међу којима 81 цивил, 97 бораца Војске Републике Српске, три припадника МУП-а Републике Српске. Међу ексхумиранима је било 10 жена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана